Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A leggyönyörűbb képek a Földről

Műholdfelvétel, A Föld mint művészet, NASA, Richat alakzat, a sivatag szeme, Mauritánia
Vágólapra másolva!
A szemmel soha nem látható részleteket is megmutatja a Földről a NASA. Műholdképek a szürreálistól a magasztosig.
Vágólapra másolva!

A NASA 1960-tól sorra állított üzembe földfigyelő műholdakat. Most az űrügynökség 75 felvételből könyvet adott ki A Föld, mint művészet címmel. Az Aqua, az EO-1, a Landsat 5 és 7, valamint a Terra felvételeiből összeállított kötetet e-könyvként vagy iPad-alkalmazásként itt lehet letölteni. A mi válogatásunk:

Garden City, Egyesült Államok (térkép)

Forrás: NASA

A kansasi kisváros, Garden City környékén préri terül el, forró, száraz nyarakkal és hideg, kevés csapadékú telekkel. A kör alakú foltokat a forgócsapos öntözőberendezések alakították ki. A Landsat 7 műhold 2000 szeptemberében készült felvételén a piros körök az elég vizet kapott, jól fejlődő terményeket jelzik. A már learatott részek világosak.

Himalája, Közép-Ázsia (térkép)

Forrás: NASA

A Himalája keleti része bonyolult érhálózatnak tűnik az űrből a tibeti folyók és Kína délnyugati része között. A hó- és gleccserborította hegycsúcsok 5000 méternél magasabbra nyúlnak. A Terra műhold 2001-es felvételén a növényzet piros színezést kapott. A hegység 70 millió éve kezdődött felgyűrődése nem fejeződött be: magassága pár milliméterrel nő évente az Indo-ausztrál- és az Eurázsiai-kőzetlemez ütközése miatt.

Léna-delta, Oroszország (térkép)

Forrás: NASA

Kelet-Szibéria legnagyobb folyójának deltája száz kilométerre nyúlik be a Laptyev-tengerbe. Fokozottan védett terület. A delta körülbelül hét hónapig fagyott tundra, majd tavasszal buja láppá alakul. A Landsat 7 2000-ben készült felvételén a növényzet a zöld árnyalataiban látható, a homokos térségek pirosak, a víz kék vagy lila.

Richat alakzat, "a sivatag szeme", Mauritánia (térkép)

Forrás: NASA

Az űrhajósok számára is igazodási pont ez az 50 kilométer széles formáció, amely egyszerre hasonlít kajütablakra vagy hatalmas fosszíliára a Maur Adrar-sivatagban, Afrikában. Noha úgy tűnik, mintha meteoritbecsapódás alakította volna ki, erodálódott vulkáni dómról van szó. A Landsat 7 2001-ben készült felvételén látszanak a hagymahéjszerűen elhelyezkedő kőzetrétegek. A sivatagi homok fehér vagy halványsárga, a kövesebb területek zöld, a vulkáni kőzetek kék színűek.

Tikehau-atoll, Francia Polinézia (térkép)

Forrás: NASA

Gyöngysorként veszik körbe a szigetecskék ezt a mélykék lagúnát a Csendes-óceánon. A Tikehau egyike annak a hetvennyolc korallszigetnek, amelyből a Tuamotu-szigetcsoport áll. A korallok több ezer éves tevékenysége miatt kialakult szigetek a Föld legvibrálóbb, legélőbb pontjai közé tartozik. Az EO-1 műhold 2009-es felvételén az ovális lagúna 27 kilométer hosszú és 19 km széles. Az atoll legdélibb csücskén található egy falu, Tuherahera és egy kis repülőtér. Hajóval csak egyetlen útvonal használható a korallszirtek között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről