Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Melyik évszakban szennyezett leginkább a folyó? Ezt is vizsgálják szegedi és temesvári kutatók. A közös projekt célja egy speciális, szennyezőanyagok lebontására képes mikrobákból álló törzsgyűjtemény létrehozása is.
Vágólapra másolva!

A vízszennyező anyagok lebontására képes mikrobákat keresnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) biológusai a Maros folyó vízminőségének vizsgálatára indult magyar-román kutatási program keretében. A 2000 végén hatályba lépett európai uniós víz keretirányelv fő céljai között szerepel, hogy a vízvédelem kiterjesztésével 2015-ig jó állapotba kerüljön minden felszíni és felszín alatti víz a közösség egész területén.

A Marost szennyező kiemelten veszélyes anyagok vizsgálatára március végén indított közös kutatási programot az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának Mikrobiológiai Tanszéke, a temesvári Bánáti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A projektben olyan szennyezéseket is mérnek, amelyek regionális problémát jelent a Maros vizében. A projekt kiemelt célja egy speciális, szennyezőanyagok lebontására képes mikrobákból álló törzsgyűjtemény létrehozása is.

A szakemberek rendszeresen mérik, hogy a kiemelten veszélyes szennyezőanyagok jelenléte egy éven belül hogyan alakul az évszakok váltakozásával. Megvizsgálják a folyóban a baktériumok és gombák sokféleségét, valamint azoknak a fajoknak az előfordulási arányát, amelyek képesek a kiemelten veszélyes szennyezőanyagok lebontására vagy semlegesítésére.

A mikroorganizmusok sokféleségének vizsgálata és a szennyezőanyagok lebontására képes törzsek azonosítása modern molekuláris biológiai és analitikai módszerekkel történik. A létrejövő törzsgyűjteményben elhelyezett törzsek felhasználásával a jövőben lehetőség nyílhat a szennyezőanyagok lebontását célzó technológiák kifejlesztésére.

Az EU egész területén számos helyen fenyegetik a folyóvizeket a mezőgazdasági és ipari eredetű szennyezések. A legtöbb olyan tagállamban, amelyek nemzetközi vízgyűjtő terület részei, hatályba léptek a szükséges intézkedések és együttműködési egyezmények.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről