Mulasztás miatt következett be Fukusima, mondja a japán exkormányfő

Vágólapra másolva!
Japán szánalmasan felkészületlen volt a tavalyi atomkatasztrófára Kan Naoto akkori miniszterelnök szerint. A politikus úgy véli, alapvető hiba volt atomerőművet építeni egy cunamiveszélyes helyen, ráadásul a tengerparthoz annyira közel.
Vágólapra másolva!

A fukusimai atomerőművet tíz méterrel építették a tengerszint fölé egy olyan partszakaszon, amelyet az elmúlt 120 évben három cunami is sújtott. Bár mind a három kisebb volt annál, mint amelyik 2011. március 11-én lecsapott a japán partokra, de az alkalmatlan helyszín volt a legfontosabb a katasztrófába torkolló folyamatban Japán volt miniszterelnöke, Kan Naoto szerint.

"Ha belegondoltak volna, akkor nem építik ilyen alacsonyan fekvő helyre az erőművet. Az építők egyik alapfeltevése az volt, hogy nem kell nagyobb cunamira számítani, és itt kezdődött a baj" - mondta a hivatalából tavaly augusztusban leváltott volt kormányfő az AP hírügynökségnek. "Meg kellett volna tenni a szükséges biztonsági intézkedéseket, de ez nem történt meg. Ez hatalmas hiba volt, és be kell vallanom, hogy a balesetet emberi mulasztás okozta" - mondta.

A volt miniszterelnök elismerte: a hatóságok komoly hibákat követtek el a 2011. március 11-én és az azután kialakult válsághelyzet kezelésében. Elégtelen volt például a kommunikáció, illetve a koordináció az atomenergetikai szabályozó szervek, a létesítmény üzemeltetői, valamint a kormány között.

"Március 11-e előtt teljesen felkészületlenek voltunk. Nemcsak technikailag, hanem az egész rendszer és a szervezettség nem volt megfelelő" - mondta Kan, aki főként a megbízható információk hiányát okolta a tájékoztatás lassúságáért, hozzátéve, hogy a kormány semmit nem titkolt el a lakosság elől. Ugyanakkor egy független kutatócsoport a múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint a válság legrosszabb napjaiban a vezetés mindent megtett azért, hogy kisebbnek tüntesse fel a bajt a közvélemény előtt.

A fukusimai atomerőmű környékéről százezer embert kellett kitelepíteni a megemelkedett radioaktív sugárzás miatt. Félő volt, hogy a zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a vízig és a halakig minden sugárszennyezetté vált. Az új kormány decemberben kijelentette, hogy az atomerőmű helyzete stabilizálódott, de még negyven évbe telik majd, amíg újra teljesen biztonságos lesz a létesítmény.