Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Budapestig ér el a hófelhő pénteken

Vágólapra másolva!
Először a déli határszélen lehet hószállingózás, havazás, majd a hóesés fokozatosan észak felé terjed. A fagyos időben kis pelyhekben, sűrűn hull majd a porhó; kora délután sem lesz melegebb -7, -13 Celsius-foknál.
Vágólapra másolva!

Pénteken legelőször a déli határszélen lehet hószállingózás, havazás, majd a hóesés fokozatosan észak felé terjed. Éjfélig körülbelül a Nyíregyháza-Zalaegerszeg vonalig valószínű csapadék. A fagyos időben kis pelyhekben, sűrűn hull a porhó (részletes hétvégi előrejelzést itt olvashat, a nagy hideg és a hó miatti intézkedésekről pedig itt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -5, -10 fok között várható. Késő estére -7, -13 fokig hűl a levegő. Egyébként az ország nagy részén borult lesz az ég, csak északon lehet a nap első felében némi, főként szűrt napsütés. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a Dunántúl nyugati felén megerősödik.

Szombaton országossá válik a havazás, borult lesz az ég. A legkevesebb hó északnyugaton, a legtöbb délkeleten várható. Hófúvásokat okoz a többfelé erős északi, északkeleti szél, főként keleten és a Nyugat-Dunántúlon, itt az 50-70 km/órás széllökések miatt több fokkal még hidegebbnek tűnik majd az idő. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -9, -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -8, -14 fok között alakul.

Vasárnap estig összesen 30-50 centiméteres friss hóra kell számítani a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön, Budapest környékén 15-25 centiméteres hó várható. Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hóval: kedd estig északkeleten 1-5, másutt 5-15 centiméter friss csapadék valószínű. A legtöbb hóra délnyugaton van esély. Szerdától ismét anticiklon befolyásolja az ország időjárását, ezért csapadék már nem valószínű, és folytatódik a nagyon hideg idő.

Ilyen hideg lesz jövő hét szerdáig
Hőmérsékleti minimum...és maximum
Péntek-10, -18 Celsius-fok-5, -10
Szombat-9, -15-8, -14
Vasárnap-10, -15-7, -13
Hétfő-16, -21; néhol -25-8, -13
Kedd-10, -15-5, -10
Szerda-10, -15; északkeleten: -20-4, -9


Orvosmeteorológia

Fronthatással nem jár a havazást hozó mediterrán ciklon , de az egyre hidegebb idő fokozottan megterheli a szervezetet. Gyakoribbak, erősebbek lehetnek a reumatikus panaszok, viszont a fagy miatt csökken a cseppfertőzéssel terjedő betegségek fellépésének esélye.

Dél-Európán kívül mindenütt fagy van

Alig változik a kontinens időjárása, továbbra is az Észak-Oroszország feletti anticiklon a meghatározó. Ciklonok csak Izlandtól északkeletre és a mediterrán térségben örvénylenek - ennek egyike hoz havazást vasárnap délig Magyarországra. Dél-Európa felett jobbára borult az ég, többfelé havazik, illetve esik az eső. Ugyancsak erősen felhős az idő Skandinávia egy része és Oroszország középső tájai felett, másutt jobbára derült az ég.

Továbbra is 20 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet Spanyolország déli-délkeleti tájain, addig az Uppsala-Varsó-Bukarest vonaltól keletre nem melegszik az idő -10 fok fölé, a Kelet-európai-síkság nagy részén pedig -20 fok alatti csúcshőmérsékletet mérnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről