Csak pár napra tér vissza a nyár

Vágólapra másolva!
Szárazabb, pár fokkal melegebb levegő érkezik Magyarország fölé a hűvös, csapadékos időjárást okozó ciklonok után nyugat, délnyugat felől. Ennek megfelelően több napsütésre, az eddiginél melegebb időre lehet számítani a héten, bár továbbra sem lesz mindenütt eseménytelen az időjárás.
Vágólapra másolva!

Ha kánikula nem is lesz, az eddiginél mindenképpen melegebb időben lehet reménykedni augusztus első hetében a hűvös, csapadékos napok után. Újabb markáns, jelentősebb lehűlést hozó hidegfront a hét végén, jövő hét elején ér el bennünket. A folyók, tavak hőmérséklete most még mindenütt 20 fok alatt van, de a következő napokban fokozatosan emelkedik.

Vasárnapig melegszik az idő

Kedden szinte mindenütt lesz több-kevesebb napsütés. Kezdetben főleg a Duna-Tisza közén valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet, majd késő délutántól megszűnik a csapadék. Általában mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 fok körül alakul.

Szerdán néhol előfordulhat zápor a napsütést időnként megzavaró gomolyfelhőkből a középső országrészben. A szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 28 fok között alakul.

Csütörtökön a középső és keleti tájakon változóan felhős lesz az ég. Nyugaton ugyanakkor sok lesz a felhő, és ott többfelé várható zápor, zivatar. A változó irányú szél helyenként megélénkülhet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Pénteken a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Északnyugaton, északon egy-egy zápor esetleg előfordulhat, másutt nem valószínű csapadék. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 29 fok között alakul.

Hétfőre itt az újabb hidegfront

Szombaton nappali gomolyfelhő-képződés várható, több órára kisüt a nap. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A déli szél többnyire mérsékelt marad, de északnyugaton élénk, esetleg erős széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 31 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Szórványosan lehet zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, időnként meg is erősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 14, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között alakul. Hétfőn gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés valószínű. Eső, zápor, zivatar várható. Az északnyugati szél megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 28 fok között valószínű.

Forrás: OMSZ

Ezek voltak a legmelegebb hőmérsékletek júliusban (a sötétebb szín melegebbet jelöl)

A július utolsó harmadát jellemző felhős, hűvös, csapadékos időjárás el is feledtette, mennyire meleg idő volt a hónap elején. A legmelegebb napokon, 9-én, 10-én hőmérsékleti rekordok dőltek meg (Budapesten például mindkét napon magasabb hőmérsékletet regisztráltak, mint eddig bármikor a hivatalos mérések során.) Ahogy a fenti térképen látható, a legtöbb helyen 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a Tiszántúlon néhol a 39 fokot is meghaladta, a Túrkevén, július 10-én mért 39,1 fok országos rekordot jelent.

Huszadika után azonban az ország túlnyomó részén tartósan a sokévi átlag alatt volt a hőmérséklet, időnként hat-nyolc fokkal is elmaradt attól, Budapest külterületén 31-én még a 18 fokot sem érte el. Ugyanakkor sokfelé volt nagyon nagy mennyiségű csapadék. Július 29-én, pénteken és a rá következő napon egy mediterrán ciklon vonult át a Kárpát-medence felett. A ciklon hidegfrontja pénteken késő délután délnyugat felől északkelet felé haladva vonult át az országon. Ennek hatására előbb a Duna-Tisza közén, majd a Tiszántúlon is egyre nagyobb területen hullott csapadék.

A front hatására létrejövő zivatarokat többfelé felhőszakadás kísérte, amelyekből rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék esett. A Földesen (Hajdú-Bihar megye) 30-án regisztrált 112 milliméter jóval több, mint az eddig ezen a napon mért legnagyobb mennyiség (77,8 mm, Kiskőrös, 1969 - egyébként az adat azt fejezi ki, hogy egy négyzetméter felületre 112, illetve 78 liter eső zúdult). Figyelemre méltó adat, hogy a Földesen egy nap alatt hullott szinte annyi csapadék, mint amennyit az idén eddig összesen regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat a Keszthely-Tanyakereszt mérőállomáson (ez utóbbi helyszínen hét hónap alatt volt 139, 3 mm csapadék).

Vadász Vilmos