Fagyszobrokat produkál a tél szerte Európában - fotó

Vágólapra másolva!
Annyi zúzmara fagyott a fákra és a bokrokra a közép-németországi Grosser Feldberg hegyen, hogy absztrakt szobroknak hatnak. Budapesten különösen látványos a zúzmara-borította Gandhi-szobor.
Vágólapra másolva!

Rájuk fagyott zúzmarától fehérlenek fák és bokrok Közép-Németországban, a 878 méter magas Grosser Feldbergen. Közép- és Kelet-Európa fölött erőteljes anticiklon helyezkedik el, ennek hatására többnyire csapadékmentes, ám borongós, többfelé ködös és hideg idő van.

A túlhűlt köd- vagy felhőcseppek odaütődnek a különféle tárgyakhoz, és ráfagynak - így alakul ki a zúzmara. A finom zúzmara közel egyenletesen borítja a tárgyak felszínét. Szélcsendben vagy gyenge légáramlásban keletkezik, általában mínusz 8 Celsius-fok alatti hőmérsékleten; ez látható az EPA munkatársa, Frank Rumpenhorst fotóján.

Forrás: EPA/MTI

Finom zúzmara a bokrokon és a fákon

A zúzmara durva változatához legalább mérsékelt erősségű szél szükséges. E jéglerakódás nagyon vastaggá nőhet a tárgyak szél felőli oldalán. A tollszerű zúzmara-kinövések a széllel szembe néznek. Ez figyelhető meg Wagner Nándor Gandhi-szobrán a budapesti Gellért-hegyen, a Filozófusok kertje szoborcsoport egyik alakján. A felvételt Honéczy Barnabás, az MTI Fotó munkatársa készítette.

Forrás: EPA/MTI

Durva zúzmara a Filozófusok kertjében álló Gandhin