Késhet a teljes leállítás a fukusimai erőműben

Vágólapra másolva!
Eredetileg 2012 januárjára tervezte a Fukusima-1 atomerőmű hidegleállását az üzemeltető cég, a Tokyo Electric Power Co. A vállalat most bejelentette: rendszeresen meghibásodnak a sugárszennyezett hűtővizet szűrő berendezések, így nem biztos, hogy tartani tudják az stabilizálás menetrendjét a márciusi földrengésben megsérült erőműnél. 
Vágólapra másolva!

Ismételten meghibásodtak a radioaktív céziumot kiszűrő berendezések, így üzemzavarok képnek fel a szivattyúknál. Ezért lassabban halad az erősen sugárzó víz megtisztítása a fukusimai atomerőmű reaktorépületeiben, és valószínűleg késni fog a többszörösen sérült erőmű stabilizálása. A Tepco szerdán megerősítette, új berendezést tesztel a radioaktív víz tisztítására.

Az erőmű teljes, úgynevezett hidegleállásához az szükséges, hogy a víz hőmérséklete 100 Celsius-fok alá essen normál nyomáson mind a három megsérült reaktorban, és a radioaktív üzemanyag ne is tudjon újra fölhevülni. "Lehetséges, hogy a víztisztítás nem fejeződik be az év végére, ahogyan terveztük, bár a kitűzött határidő módosításáról még nem döntöttünk - mondta az erőművet üzemeltető cég egyik szóvivője. - Ez hatással lehet a hidegleállás folyamatára." A márciusi földrengés pillanatában a Fukusima Daiicsi hat reaktora közül három üzemelt, ezeket érte a legsúlyosabb sérülés, mert a hűtőrendszer leállt az áramszünet miatt, így az automatikusan lekapcsolt reaktorok túlmelegedtek.

Forrás: Tepcoő

Így nézett ki az atomerőmű tengerparti vízkiemelőműve a március 11-i szökőár után

Becslések szerint augusztus 9-ig csak 42 ezer tonna erősen szennyezett vizet sikerült megtisztítani, s még nagyjából 120 ezer tonna van a turbinaépületek alján és másutt a telephelyen. Az üzemeltető cég tervei szerint év végéig 200 ezer tonna sugárszennyezett vizet kell kezelni, mert ahogy folyik a károsodott reaktorok stabilizálása, folyamatosan sugárszennyezetté válik a hűtővíz.