Sok a szúnyog a Balatonnál, de még nem tudják irtani

Vágólapra másolva!
Elmarad az erre hétre tervezett szúnyogirtás a Balatonnál a kedvezőtlen időjárás miatt. Óránként 100 fölötti csípésszámot mérnek a tónál. Észtországban szúnyogfogó bajnoksággal lépnek fel a vérszívók ellen.
Vágólapra másolva!

A szúnyogirtásra azért lenne mihamarabb szükség, mert legutóbb magas, óránként 100 fölötti csípésszámot mértek az üdülőrégióban. A kritikus határ 60 csípés óránként és személyenként - e fölött rendelik el az irtást. A Balaton déli partján több szúnyogot észleltek a szakértők, mint az északin, a közeli elöntött legelők, gyepek miatt, amelyek ontják magukból a lárvákból kikelő vérszívókat.

A szúnyogritkító akcióhoz meg kell várni az optimális időjárást: az előrejelzések szerint ez a leghamarabb jövő hét közepén fog bekövetkezni. Egyébként "a szándék és a pénz is rendelkezésre áll a beavatkozáshoz" - mondta el a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője, Sáringer-Kenyeres Tamás pénteken az MTI-nek.


Olcsóbb lenne baktériumokkal irtani, mint vegyszerrel

A gemenci erdőben viszont megkezdték a szúnyogirtást, biológiai módszerrel - egyelőre kísérleti jelleggel, négy és fél hektáron. Az ártéri erdőben azt követően szaporodtak el a szúnyogok, hogy június elején közel húszezer hektárt öntött el a Duna, és most is jelentős területek vannak víz alatt. Bodor László, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője szerint a belvízzel elöntött területek miatt azonban országszerte szúnyoginvázió várható.

A csütörtökön bemutatott biológiai módszer egy baktérium - a bacillus thuringiensis izraelensis - által termelt fehérjét használ fel, ami csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. A módszert a legcélszerűbb áprilisban alkalmazni, de minden jelentős árhullám után kifejti hatását - jellemezte a megoldást Szepesszentgyörgyi Ádám entomológus.

Szúnyogfogó bajnokságot rendeztek Észtországban

Valamelyest csökkent a szúnyogállomány Észtországban, miután országos szúnyogfogó bajnokságot rendeztek. A versenyzőknek tíz perc alatt kellett minél több szúnyogot összefogdosniuk. A győztes 38 példányt ejtett el. A versenyszabályok arról nem rendelkeztek, hogy élve kell-e elkapni a szúnyogokat, vagy döglötten is jó. Lehetett egyéniben vagy legföljebb háromfős csapatban indulni. Összesen 37-en neveztek be.

Az egyik versenyző, Jevgenyij Szerov feleségét és lányát vonta be segéderőként a viadalba. Gondosan eltervezte stratégiáját: közvetlenül a verseny előtt megizzasztotta magát és családtagjait - hogy szimatot kapjanak a vérszívók -, majd lecsupaszította karját és lábát, neje és lánya pedig leszüretelték végtagjairól a szúnyogokat.

Mégsem ő nyert, hanem egy másik férfi - Rauno Luksepp -, aki teljesítményének köszönhetően vitorlás utat nyert a Peipus-tóra, ahol várhatóan szintén lesznek szúnyogok. A bajnokság ötletét az adta, hogy tenni kellene valamit a túlzott szúnyogbőség ellen.


Bár országszerte ismert a biológiai védekezésnek ez a módja, mégis a legtöbb településen kémiai szúnyogirtást végeznek, holott helyesen alkalmazva a fehérjekoncentrátum olcsóbb, mint a vegyszeres védekezés - tette hozzá a rovarkutató. A zrt. 2009-ben közel 80 hektáron végzett vegyszeres szúnyogirtást a gemenci erdőben mintegy nyolcmillió forintért. 2010-ben 40 hektáron történő szúnyogirtásra kért engedélyt a Gemenc Zrt., de azt csak négy és fél hektáron engedélyezte a hatóság.

A szúnyogok által okozott kár nagysága a szakember szerint nehezen megbecsülhető; a szúnyoginvázió ellehetetleníti az idegenforgalmat, illetve a szarvas- és az őzállomány szaporulatának 10-15 százaléka pusztul el a csípések miatt - mondta a Gemenc Zrt. osztályvezetője; Bodor László.