Még tart a strandszezon a merészeknek a Fekete-tengeren - fotóval

Vágólapra másolva!
Nemcsak Magyarországon pótolta az átlagosnál hűvösebb szeptember-októbert tavaszias időjárással az ősz harmadik hónapja. A bulgáriai Várnában az elmúlt hétvégén 26 fokos meleg volt, így többen fürödtek a Fekete-tengerben. 
Vágólapra másolva!

Egy férfi úszik a Fekete-tengerben Várnánál 2010. november 5-én - ez látható az alábbi fotón. Bulgáriában 24-26 fokos meleg volt az elmúlt hétvégén. A szokatlan novemberi meleg ellenére atengervíz meglehetősen hűvös, és fokozatosan csökken is a hőmérséklete.

Várnánál 15-16 fokos volt az elmúlt napokban a Fekete-tenger, a romániai Konstancán 15 fokot mértek. Odesszában már csak 13 fokos a tenger, míg a déli parton, a törökországi Ineboluban és Sinopon 16-18 fokot mértek az elmúlt napokban.

Forrás: MTI/EPA

Európa-szerte azért volt olyan meleg az elmúlt napokban, mert a ciklonok mozgási pályája úgy alakult, hogy az időjárási frontok mozgása elzárta az utat a hideg sarki légtömegek előtt. Az Atlanti-óceán keleti felén kimélyülő, alacsonynyomású légköri képződmények középpontja általában Skandinávia déli területein haladt tovább kelet felé, miközben már megjelent a következő óceáni ciklon - így a sarki hidegbetörésnek nem volt esélye. Bővebben erről a Miért ilyen tavaszias a november? című cikkünkben olvashat.