Hirtelen keletkeztek a nagy vihar-objektumok a déli féltekén

Vágólapra másolva!
A szokatlanul csendes hónapokat követően egy trópusi vihar, majd néhány napra rá szinte egyszerre két trópusi ciklon keletkezett a déli féltekén.
Vágólapra másolva!

Madagaszkár középső részén ért szárazföldet csütörtökön a Hubert trópusi vihar, amely egy nagyjából 400-600 km vízszintes átmérőjű, erős csapadékot és viharos szeleket okozó légköri képződmény. A gyakori felhőszakadás helyenként áradásokhoz vezetett.

A déli félteke trópusi részén az év eddig eltelt időszaka szokatlanul csendes volt, de a nyugalomnak most vége szakadt. Óceánia szigetvilágában a csütörtökön kialakult trópusi vihar a hét végére az előrejelzések szerint trópusi ciklonná erősödik, így környékén a legnagyobb széllökés várhatóan meghaladja a 200 km/órát. A trópusi ciklon a meleg óceáni vízfelszín felett kialakuló, nagyjából 500-1000 km átmérőjű viharobjektum, amelyben - a középső kisebb leáramló, szemnek elnevezett területet leszámítva - erős feláramlás okoz gyakori felhőszakadást, és az örvénylő áramlásban extrém széllökések fordulnak elő. A mostani óceáni viharobjektum a számítások szerint kevés lakott térséget érint, a hajózást és a térség feletti polgári repülést azonban napokig szüneteltetni kell.

Ugyancsak a hónap közepére várható a jelenleg dinamikusan erősödő Tomas trópusi ciklon növekedése, amely lakott területeket is veszélyeztet. Az előrejelzések szerint vasárnap a Fidzsi-szigetek északi nagy szigetén vonul át, miközben a trópusi-ciklon erősségét meghatározó ötfokozatú Saffir-Simpson skálán elérheti a 4-es fokozatot, a legnagyobb széllökés megközelíti a 250 km/órát.