Igazi nyár van Finnországban

Vágólapra másolva!
Finnországba végre beköszöntött az igazi nyár. Az elmúlt hetek változékony, hűvös időjárását felváltotta a napsütés és a kellemes meleg. Helsinkiben a szinte zavartalan napsütésben ma már 25 fokig melegedett a levegő.
Vágólapra másolva!

Finnországban eddig elég kiábrándító volt a nyár, változékony, hűvös, csapadékos és szeles. Július első hete 1993 óta a leghidegebb volt, volt olyan nap, amikor a levegő az ország északnyugati felében található városkában, Alajaerviben egészen -2,7 fokig süllyedt.

Július nem csak hűvösen, de szokatlanul csapadékosan is indult, Finnország keleti részén húzodó Maanselkä-hegységben és Ostrobothniában a hónapban eddig már 100 millimétert meghaladó csapadék hullott. Az átlagos júliusi csapadékmennyiség általában 70-80 milliméter között változik.

A Skandináv-félsziget térségében a héten egy nagy kiterjedésű anticiklon épült ki. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően, a szinte zavartalan napsütésben az északi országok mindegyikében beköszöntött az igaz nyár.

Stockholmban és Osloban ma már 27 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, és várhatóan ez a következő napokban sem lesz másként.