Hétvégén is kirándulóidő

Vágólapra másolva!
Szombaton hazánkat északon érinti egy hidegfront, de jelentős időjárás-romlást nem okoz. A sok napsütés után délután jelennek meg észak felől felhők, főként északon és északkeleten lehet rövid zápor, zivatar, a szél megerősödik. Vasárnap már egy melegfront érkezik. A nappali hőmérsékletek továbbra is meghaladják a 15 fokot.
Vágólapra másolva!

Csak érint a szombati hidegfront

Szombaton eleinte folytatódik a zavartalanul napos időjárás, gyorsan 15 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála. Délelőtt nem érdemes a négy fal között maradni. Szabadtéri sétára, sportolásra jók a feltételek. A kerti munkákat is folytathatjuk, de permetezni már egyre kevésbé lehet a megerősödő szélben. Idén közel egy hónappal tart előrébb a növények fejlődése, ezért a metszéseket is érdemes minél hamarabb befejezni. Délután egy gyenge hidegfront érinti hazánkat. Hatására főként északon növekszik meg a felhőzet, és ott rövid zápor, zivatar sem kizárt. Tartós csapadék azonban nem várható. Főleg az északi hegyekben számítsunk az erős szélre, ami délután helyenként viharossá fokozódik, megfelelő öltözet nélkül könnyen megfázhatunk.

Vasárnap északon, északkeleten változóan felhős lesz az ég, de számottevő csapadék nem várható, és kirándulásra ezeken a tájakon is alkalmas marad az időjárás. Máshol folytatódik a jobbára napos idő, a déli határszélen közel 20 fokig melegszik a levegő. Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen hétfőtől radikális fordulattal jóval kellemetlenebb idő köszönt ránk.

Akik kontinensünk más országaiba mennek a hétvégén, fontos tudniuk, hogy szombaton egy front okoz változékonyabb, csapadékos és hűvösebb időjárást a Benelux-államokban, Németországban és Lengyelországban. Ettől délre kellemes az idő.

A sípályákon 1500 méter alatt a héten sokat olvadt a hó, a magasabb síterepekre éri meg elindulni.