Képek a miskolci tornádóról

Vágólapra másolva!
Szupercella és tornádó sújtotta csütörtök délután Mickolcot és környékét. A hazánkban igen ritka jelenségről olvasónk küldött be képeket.
Vágólapra másolva!

Hatalmas zivatargóc érte el az északi országrészt csütörtökön kora délután. A zivatarok környezetében viharos széllökések fordultak elő. A rendkívüli erősségű szupercella alatt - egy hazánkban igen ritka jelenség - tornádó is kialakult. A lezúduló víz, a helyenként dió nagyságú jég és viharsokfelé okozott jelentős károkat.

Egy másik gócpont a főváros térségét és a pesti kerületeket is elérte, szintén nagyon intenzív csapadéktevékenység, jégeső és viharos széllökések kíséretében.

Kértük olvasóinkat, hogy a tornádóról küldjenek képeket. Képgalériánkban közzétesszük Puskás László miskolci olvasónk képeit, melyeken igen jól megfigyelhető a szupercellából lenyúló tornádó tölcsér, ami egyébként a talajt szerencsére nem érte el.

Továbbra is kérjük olvasóinkat, hogy ha ilyen jelenségekkel találkoznak, haladéktalanul küldjék el számunkra a idojaras@icicom.hu címre. Így mi is mielőbb tudjuk tájékoztatni a többi [origo] olvasót.

Rövidesen részletes cikket olvashatnak a tornádó meteorológiai hátteréről.

Pénteken is komoly az esély a Kárpát-medencében hasonlóan heves zivatarok, jégeső kialakulására.