Káoszt okozott az utakon az 50 cm hó Törökországban

Vágólapra másolva!
Egy ciklon okoz szokatlanul hideg időt az Égei-tenger medencéjében vasárnap óta, több helyen havazott is. Félméteres friss hó tíz éve nem hullott Ankarában. A télies időjárás miatt korábban Görögországban alakult ki közlekedési káosz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap egy ciklon mélyült ki az Égei-tenger medencéjében, ami napok óta szinte egy helyben örvénylik. A képződmény észak felől sarkvidéki levegőt szívott magába, emiatt a térségben az ilyenkor szokásosnál 5-10 fokkal alacsonyabb hőmérsékletek uralkodnak. Athénban kedden és szerdán például csupán 5-6 fokot mutattak a hőmérők, Isztambulban szerdán mindössze 3 fokot mértek a délutáni órákban, míg Ankarában fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

A szokatlan hideg hóval együtt érkezett kontinensünk délkeleti részére. Ez előbb Görögországot érte el, közlekedési káoszt okozva az ország északi és középső részein kedden. Helyenként áramkimaradások voltak, szünetelt a kompközlekedés, Athénban több kilométer hosszan kígyózó dugók alakultak ki. Hópelyhek még a délen fekvő Kréta szigetén is szállingóztak, a kisebb szigeteken pedig 120 km/órát megközelítő széllökéseket is regisztráltak

Törökországban is téliesre fordult az idő. Az európai és ázsiai kontinensen egyaránt elterülő Isztambul városában kedd hajnal óta változó intenzitással esik a hó. Az ázsiai oldalon helyenként 20 centi is leesett, a pozitív hőmérsékletek miatt azonban olvad. Ankarában az intenzív havazás révén 50 centi friss hó hullott, amire tíz éve nem volt példa, és ami megbénította a török főváros életét. Még a Földközi-tenger partján fekvő, Törökország legenyhébb éghajlatával rendelkező Antalyában is esett a hó, befedve a város narancs és citromfáit.

A szokatlan havazást és hideget okozó ciklon a hétvégén észak-északkelet felé helyeződik és töltődik, mögötte enyhülni kezd az idő. Görögországban ma már napos, csendes, de hűvös idő lesz, míg Törökországban ma helyenként még havazhat, és itt csak hétvégén nyugszik meg és enyhül jelentősen az időjárás.