Mire képes a mobilunk, ha pénzről van szó?

telefonos bankolás bakkártya, mobil fizetés, mobil bank, mobiltelefon pénz
Vágólapra másolva!
Az okostelefonokkal egyre könnyebb menedzselni pénzügyeinket. Az elérhető szolgáltatások még nagyon különbözőek: egyes bankoknál már az ismerőseink telefonszámára is utalhatunk pénzt, vagy nagyon egyszerűen fizethetünk a telefonunkkal, ám még mindig akad olyan pénzintézet, amelynél mobilra optimalizált weboldal sem érhető el. Komplex mobilbanki körkép a Bankmonitortól: melyik bank mit kínál, ha mobilról van szó?
Vágólapra másolva!

Egy-két évvel ezelőtt még csak elvétve volt olyan szolgáltatás, amellyel akár útközben is elintézhettük a bankügyeinket. Az okoseszközökkel viszont szaporodtak a különböző megoldások. A kivitelezés bankonként eltérő: van, ahol a mobileszközre letölthető alkalmazásokra, máshol a mobileszköz böngészőjén futtatható változatra esküsznek. Tizennégy bank ajánlatát szemügyre véve így fest a kép.

A 14 bank közül nyolc választotta a letölthető alkalmazást, öt döntött a mobilböngészőre optimalizált változat mellett, és egyetlen olyan szereplő van jelenleg, amelyik semmilyen megoldást nem kínál arra, hogy ügyfelei útközben intézhessék ügyeiket vagy elérhessék a bankszámláik információit.

Inkább az alkalmazás

Arról megoszlanak a vélemények, hogy melyik a jobb megoldás, a letölthető alkalmazás vagy a mobilböngészőre optimalizált változat. A legtöbb bank az alkalmazások mellett tette le a voksát, ezért nézzük, hogy milyen funkciókkal könnyítik meg ezek napi pénzügyeinket.

Klasszikus funkciók

A klasszikus netbanki funkciók elvégzésére, például az egyenleg és a számlamozgások lekérdezésére, az eseti átutalások kezdeményezésére majdnem mindegyik mobilbank alkalmas. A K&H Bank és a Sberbank alkalmazásával még akár devizát is utalhatunk. Viszont felettébb kiábrándító, hogy a vizsgált bankok felénél nincs lehetőség az alkalmazáson keresztül kártyalimitet módosítani.

Az a kisebbik probléma, amikor limitbe ütközik a kártyás vásárlásunk, és emiatt van szükség a módosításra, de gondoljunk csak arra az esetre, amikor nem találjuk a bankkártyánkat. Üdítő kivétel jelent az AXA, az OTP, a Citi és a K&H Bank, hiszen náluk ilyen helyzetekben a limitek nullázásával egy kis időt nyerhetünk, hogy előkerítsük a plasztikot, mielőtt végleg letiltanánk a bankkártyát. A többi esetben az alkalmazás ellenére sajnos továbbra is az ügyfélszolgálat a legkézenfekvőbb megoldás, ha sürgősen orvosolni kell az ilyen jellegű problémákat.

Vállalkozásoknak is

Hasznos funkció, és rövid időn belül már négy banknál is lehetséges lesz, hogy szükség esetén akár a lekötött betéteinkhez is hozzáférhetünk. Szintén jól jöhet, hogy több alkalmazás is segítséget nyújt, ha a környéken bankautomatát vagy bankfiókot keresünk. Több bank vállalkozások számára is elérhetővé teszi a mobilbanki szolgáltatást, sőt ezen a téren további bővülés várható, ugyanis novembertől az AXA vállalati ügyfelei is élvezhetik a szolgáltatás előnyeit.

Mit tud az új generáció?

Az új applikációk a klasszikus netbanki műveleteken túl már több olyan extra funkciót kínálnak, amellyel még könnyebben intézhetjük pénzügyeinket.

A legnépszerűbb funkció kétségkívül az, hogy pénzt küldhetünk partnerünknek anélkül, hogy ismernénk a bankszámlaszámát. Tehát nincs több huzavona a számlaszámokkal, készülékünk telefonkönyvéből egyszerűen kiválasztjuk a megfelelő mobilszámot, és már indulhat is az átutalás. Az Erste Bank, valamint az AXA Bank alkalmazásával bárkinek utalhatunk (ez utóbbi esetben a hagyományos módon, számlaszámmal is), az OTP Banknál viszont egyelőre kizárólag a bank ügyfelei között van erre lehetőség.

QR-kód, csekk, parkolás

Hasznos funkció az internetes és a QR-kódos fizetés is, ezekre azonban jelenleg csak az OTP alkalmazása biztosít lehetőséget. Az internetes fizetés azokban a webáruházakban érhető el, ahol a honlapon megtaláljuk az OTPay fizetési lehetőséget. Így nem kell, hogy kéznél legyen a bankkártyánk, ha vásárolni szeretnénk. Az interneten túl például éttermekben, kávézókban és számos más helyen fizethetünk QR-kóddal. Az alkalmazással egyszerűen csak beolvassuk az elfogadóhelyen kihelyezett kódot, és már rendeztük is a számla ellenértékét.

Csekkbefizetésnél az Erste Bank alkalmazásán keresztül mindössze annyi a teendőnk, hogy az adatokat mobileszközünk kamerájával rögzítjük, és máris fizethetünk. Átmenetileg ugyan most nem működik, de érdemes megemlíteni, hogy az alkalmazással autópálya-matricát is vásárolhatunk, vagy parkolási díjat is rendezhetünk.

Látszólag bonyolult

A funkcionalitáson túl természetesen egyéb szempontok sem elhanyagolhatóak. Nézzük, milyen kihívások elé állítanak a bankok, hogy a szolgáltatásokat használhassuk. Az AXA MobilosOKÉ regisztrációjához az alkalmazás indítását követően meg kell adni az ügyfélszámunkat (ez a számlakivonaton megtalálható, sokan netbank-azonosítóként is ezt használják), majd a banknál megadott mobilelérhetőségünket. Amint az adatokat ellenőrizték, a számlánkhoz tartozó 6 jegyű ePIN kódból bekért 3 számjegyet kell megadnunk, majd egy SMS érkezik, amiből az abban szereplő 6 jegyű kódot kell beírnunk. Ezt követően választhatjuk meg 6 jegyű, úgynevezett mPIN kódunk, ami a későbbi bejelentkezésekhez szükséges. Ez csak elsőre tűnik bonyolultnak. Az egyszeri regisztrációt követően az alkalmazás használatához csupán mPIN kódunk szükséges és ez is csak a belépéshez, mivel a megadott megbízások külön hitelesítést már nem igényelnek.

Két lépcsőben

Az Erste Bank MobilPay és az OTP Bank OTPay alkalmazásánál kétlépcsős a regisztrációs folyamat.

Az alkalmazás indítását követően elsőként a telefonunk egy SMS-t vált a bankkal, hogy a telefonszámunkat és a készülékünket hozzárendeljük az alkalmazáshoz. Ezután SMS válaszüzenetben kapunk egy ötjegyű aktiváló kódot, amit meg kell adnunk. Az alkalmazás regisztrációjának utolsó lépéseként itt is a hatjegyű mPIN kódunkat kell megadnunk, ami a későbbi belépésekhez, valamint a fizetési műveletek jóváhagyásához kell majd.

Az első kártya aktiválásáig nem indítható fizetési művelet az alkalmazásból, ezért a második lépésben regisztrálnunk kell a bankkártyánkat is. Lényeges különbség, hogy az Erste Banknál csak és kizárólag a bank által kibocsátott bankkártyánkat, míg az OTP Banknál bármely bank plasztikját regisztrálhatjuk. A regisztrációhoz nincs egyéb adatra szükség, mint amit az internetes bankkártyás vásárlások során meg szoktunk adni. A kártya regisztrációjának véglegesítéséhez be kell írnunk egy négyjegyű kódot, amit a kártyás vásárlásokról kapott SMS-ekben, a netbanki számlatörténetben vagy a havi kivonaton találunk meg.

Egyszerű és gördülékeny

A rendszeres használat egyik mobilbank esetében sem támaszt komolyabb nehézségeket a felhasználóknak. Az egyes felületek megjelenése letisztult, az alkalmazások pedig egyszerűen és gördülékenyen kezelhetők. Álljon itt egy kis ízelítő, hogy milyen megoldások születtek a megjelenítésre.

Lehet még fejleszteni

Az irány tehát jó, de még fejleszthető. A banki applikációknál is igaz: minél több visszajelzés, észrevétel és javaslat érkezik a fejlesztők felé, annál inkább javulhat a szolgáltatás, és több lehet az elérhető funkció.

A mobilbankokon túl akadnak egyéb alkalmazások is. A CIB Banknál a fokozott biztonság érdekében már egy jó ideje csak jelszógeneráló eszközzel (token) használhatók az elektronikus csatornák, például a netbank vagy a mobilbank. A token használata kötelező, de arról mi döntünk, hogy egy kézzel fogható, gyufaskatulya méretű eszközzel szaladgálunk, vagy letöltünk egy alkalmazást a mobilunkra, ami ugyanazt a funkciót tölti be. Nem kérdés, hogy melyik a praktikusabb és kényelmesebb. De egyedi a Gránit Bank nemrégiben napvilágot látott alkalmazása is. Ezzel SMS-ek helyett díjmentes online üzenetekkel követhetjük a számlamozgásokat és bankkártyaműveleteket, nem kevés költséget megtakarítva.

Ha a letölthető alkalmazásokat részesíti előnyben, nézze meg, hogy a legújabb funkciókkal felvértezett applikációt kínáló bankoknál milyen feltételek mellett vezethet bankszámlát!

Azoknak pedig, akik a többi mobilbankkal is szívesen ismerkednének, a teljesség igénye nélkül készítettünk egy táblázatot a letölthető alkalmazások főbb funkcióiról.