Meghalt a Wall Street-i tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
86 éves korában New Yorkban meghalt Jim Simmons. A pályáját matematikusként kezdő szakember nevéhez fűződik minden idők egyik legsikeresebb kockázatai befektetési alapjának létrehozása.
Vágólapra másolva!

A legendás pénzügyi szakember - teljes nevén James Harris Simons - 1938-ban született Newtonban, Massachusetts államban. A világviszonylatban is a legnevesebb oktatási intézmények közé tartozó bostoni MIT-en szerzett diplomát matematikából, majd doktorált a tudományterületből a szintén élvonalbelinek számító Kaliforniai Egyetemben, Berkeley-ben. A vietnami háború idején kódtörőként dolgozott az amerikai hadseregnek, és meg is fejtett egy, az akkori Szovjetunió katonai egységei által használt kódot.

1978-ban aztán hátat fordított a tudományos életnek, mert úgy döntött, kipróbálja magát és matematikusi tudását a tőzsde világában.

Simons olya módszert vezetett be a tőzsde világába, amire korábban nem volt példa. 

A befektetési döntések előkészítéséhez ugyanis matematikai modelleket és algoritmusokat használt. 

Ez olyan eredményessé tette a Renaissance Technologies nevű vállalatnál, hogy kockázati befektetőként nevét a legnagyobbakkal együtt – mint például Warren Buffett – emlegetik. Egy, a munkásságát bemutató könyvben például azt írták, hogy a Medallion Fund befektetési alapjánál az éves hozam 66 százalék volt 1988 és 2018 között, ami kiemelkedő eredményességet jelent.

image

A Simons által kidolgozott módszerek mögött álló egyik alapvetés az, hogy a tőzsdei kereskedés világának visszatérő mintázatai vannak, amelyek közül elsősorban a piac viselkedése, és a kereskedési szokások azok, amelyeket érdemes és kell is mélyebben elemezni a siker érdekében. Ellentétben a legtöbb befeketetővel, akik az eladásokra és bevételekre koncentrálnak, a vállalatok értékeit és a haszonkulcsokat számítják, Simons elsősorban a körülményeket elemezte, méghozzá számítógépek segítségével. Ez kb. 45 évvel ezelőtti megjelenésekor merőben új megközelítésnek számított.

Egy 2016-os interjúban a dollármilliárdos befektetési guru így beszélt erről: "Nincs véleményem egyetlen részvényről sem. A számítógépnek viszont van, és mi azt követjük, ahogy a gépi algoritmusok látják a helyzetet."

Pályájának későbbi szakaszában Simons figyelme a jótékonyság felé fordult, és a nevével létrehozott alapítványán keresztül olyan célokat támogatott, mint az autizmus jelenségének mélyebb megértése, valamint a matematikai tudományok oktatásának fejlesztése. 

A Simons Alapítvány tavaly 500 millió dollárt adományozott a New York-i Stony Brook Egyetemnek, mely az Egyesült Államok történetének legnagyobb magánadománya eddig, amit amit oktatási intézmény kapott.