Kiderült, mikortól lehet ingyenesen készpénzt felvenni a postákon

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés azt a jogszabály-módosítást, amely alapján a postákra is kiterjesztik az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget forintban vezetett bankszámláról. A rendelkezés 2025-től hatályos.
Vágólapra másolva!

A jövőben a bankjegykiadó automaták mellett 

a postákon is lehetőség lesz havonta két alkalommal ingyenesen felvenni legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénzt.

Az erről szóló jogszabálymódosítást a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításának részeként néhány napja fogadta el az Országgyűlés 135 igen, öt nem és 42 tartózkodás mellett. 

Az elfogadott törvény több európai parlamenti és tanácsi rendeletet, irányelvet ültet át a magyar jogba, amelyek a pénzügyi szereplők által alkalmazott digitális technológiák működési kockázataival szembeni ellenállóképesség biztosítását célozza.

Pile,Of,Banknotes,As,A,Background,(hungarian,Forint)
Képünk illusztráció
Fotó: Peter Gudella / Shutterstock/Copyright (c) 2017 Peter Gudella

Tíz éve működik az ingyenes készpénzfelvétel

Az elmúlt tíz évben már eddig is ingyen lehetett készpénzt felvenni bármelyik hazai ATM-ből, vagyis bankautomatából, legfeljebb havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig. Az ingyenesség szempontjából nem számít, hogy a bank saját ATM-éről vagy másik bank pénzkiadó automatájáról van-e szó, és ilyenkor a tranzakciós illetéket sem számolják fel, ami egyébként 0,6 százalék lenne a banki díjak mellett. 

Azt viszont nem árt tudni, hogy a kedvezmény csak a betéti kártyákra vonatkozik, a hitelkártyákra nem, és a banknál előbb nyilatkozatot kell tenni azt illetően, hogy melyik számlára szeretnénk érvényesíteni a kedvezményt – foglalta össze a jogszabálymódosítás kapcsán az eddigi készpénzfelvételi tudnivalókat az Infostart.

Ekkortól hatályos a postai ingyenes készpénzfelvétel

A jogszabálymódosítással ez a lehetőség most elérhetővé válik a postákon. A postákon ugyanúgy havi 150 ezer forint összegű készpénzt lehet ingyen felvenni két részletben a folyószámlánkról. Előtte is létezett postai készpénzfelvétel, ám mivel ez nem ATM-en, hanem POS-terminálon keresztül történt, így erre eddig nem vonatkozott a díjmentesség.

pos terminál
A képen egy POS-terminál: a postákon ingyenes lesz a készpénzfelvétel ezekkel 2025. január 1-től
Fotó: Ingencio

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabálymódosítás az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget kiterjeszti a postán működő POS-terminálokra is, azzal, hogy ugyanúgy csak a forintban vezetett folyószámlára vonatkozóan elérhető a havi 150 ezer forint legfeljebb két részletben történő felvételére vonatkozó ingyenes lehetőség. 

A jogszabálymódosításból kiderül az is, hogy a rendelkezés 2025. január 1-től érévnyes. 

Azaz a legkorábban a következő év első munkanapján lehet majd élni a postai POS-terminálon az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel.