Egyelőre megállíthatatlan az aranyvaluta száguldása

Vágólapra másolva!
Megjelenése óta erősödik az új zimbabwei pénz, a Zim Gold. Igaz, az aranyfedezetű valutát csak néhány napja vezették be, azóta viszont helyt állt az amerikai dollárral szemben, amit leváltani hivatott.
Vágólapra másolva!

Április 8-i bevezetése után rögtön gyengült, majd azóta folyamatosan erősödik a dollárral szemben Zimbabwe új pénze, a ZiG. Ahogy az Origo megírta, a komoly gazdasági nehézségekkel küzdő országban az aranyfedezettel rendelkező új helyi pénz a legújabb kísérlet a stalibizációra. A Bloomberg emlékeztet rá, a ZiG bevezetése az ország hatodik próbálkozása, hogy az embereket és a gazdaság egészét a saját törvényes fizetőeszköz használata felé terelje, elhagyva az amerikai dollár használatát.

A jegybank adatai szerint Zimbabwe annyira függött a dollártól, hogy ZiG bevezetése előtt a tranzakciók 80 százalékát dollárban bonyolították.

A ZiG-et még korai lenne sikertörténetként értékelni, hiszen csak két napja vezették be, de a legutóbbi kereskedesében 0,2 százalékot emelkedett az amerikai dollárral szemben, és 1:13,53 arányra állt be az árfolyam. Két nap alatt az erősödés mértéke 0,4 százalékot ért el. Ez aprócska, de fontos fejlemény, annak ellenére, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen.

image

A lakosságnak alig 21 napja van a régi zimbabwei dollár bankjegyeinek cseréjére. Ez a pénz április 5-i felfüggesztéséig idén minden nap veszített értékéből.

Az ország 27 pénzintézetének egyelőre csak harmada kapcsolódik a ZimSwitch nevű nemzeti fizetzési platformra. A nemzeti villamosenergia-vállalat arra kérte a fogyasztókat, hogy egyelőre dollárban fizessék a számláikat, mert még folyamatban van a ZiG-re való átállás.

A vállalkozásoknak április 12-ig kell elektronikus fizetési rendszereiket átállítani a ZiG-re.

A hararei tőzsde már átállt az új nemzeti fizetőeszközre, de egyelőre kevés ügyletet bonyolítottak ZiG-ben a kereskedésben.