Remek hír: jelentős változás léphet életbe a nyugdíjösszeg megállapításánál

Nyugdíjas
Remek hír érkezett a nyugdíjasoknak
Vágólapra másolva!
A magyar nyugdíjrendszer fontos változások előtt áll, miután a kormány az erről szóló rendeletet módosítja. A tervezett módosítások nagy hatással lehetnek a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére is – derül ki a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletből, mely az új, 2024-es valorizációs számokat tartalmazza, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják – áll a Magyar Nemzet cikkében.

Forintbankjegyek (illusztráció)
Jelentős változás léphet életbe a nyugdíjösszeg megállapításánál (illusztráció)
Fotó: Peter Gudella / Shutterstock/Copyright (c) 2017

A valorizációs szorzó azért fontos, mert induló nyugdíjak esetében van szerepe, és a lényeg, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettó éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, és így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert. Mint korábban írtunk róla: az idei valorizáció 14,2 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál.