Ők lesznek az Instagram új sztárjai, több millióan követik majd őket azonnal

Vágólapra másolva!
Április 1-jén indul a japán uralkodói család Instagram-fiókja. A császári család azt várja a közösségi felületen való megjelenéstől, hogy tagjaik jobban megértik majd egymást az alattvalókkal.
Vágólapra másolva!

Szinte biztosra vehető, hogy indulása után azonnal tömegek fogják követni a japán uralkodói pár Instagram-fiókját. Naruhito császár és felesége, Maszako császárné április 1-jén jelenik meg a globális jelentőségű közösségimédia-felületen, hogy életükbe bizonyos mértékű bepillantást engedjenek – erről számol be a Japan Today. Cikküket annak az ügynökségnek a közlésére alapozzák, mely a császári család ügyeiről a nyilvánosságot tájékoztatni köteles.

A 2021 decemberében készült felvételen Naruhito japán császár és Maszako császárné
A 2021 decemberében készült felvételen Naruhito japán császár és Maszako császárné
Fotó: AFP / HANDOUT / Imperial Household Agency

A közlésből kiderül az is, hogy a japán uralkodói pár elsősorban hivatalos szerepléseikről oszt majd meg fotókat a felületen. Elsőként a januártól márciusig terjedő időszakban készült fotókból tesznek közzé felvételeket. A leendő követők számíthatnak arra is, hogy Fumihito koronaherceg és felesége, Kiko koronahercegnő tevékenységéről is láthatnak majd képeket. Ők mindketten fontos tagjai a japán császári családnak. Fumihito a mostani uralkodó, Naruhito öccse, őt tartják a császári cím várományosának.

Az ügynökség azt is elárulta, hogy a császári pár Insta-szereplésének elindulása "proaktív lépés" részükről. Szeretnék ugyanis egyrészt ők is jobban megérteni a japánokat, melyhez a reakciókból kaphatnak visszacsatolásokat; másrészt abban bíznak, hogy az emberek jobban értik majd az uralkodóház működését és a család tagjainak mindennapjait illetve kötelezettségeiket is. 

NARUHITO
Naruhito japán császár öccse, Akisino trónörökös herceg (j), a felesége, Kiko hercegné (k) és a lányuk, Kako hercegnő (b) fogadja az alattvalók jókívánságait a császári palota erkélyéről az uralkodó 64. születésnapján, 2024. február 23-án
Fotó: Cuno Josikazu / .MTI/EPA/GAMMA-RAPHO/

Ennek a törekvésnek alighanem előzménye, hogy az utóbbi években a japán uralkodói család nagyon sok elítélő, olykor szélsőséges támadást kapott az online térben.

Az indulatokat főként az váltotta ki, hogy 2021-ben Fumihito herceg lánya, Komuro Mako, hozzáment egyetemi évei alatt megismert szerelméhez. 

Ezzel elvesztette hercegnői rangját, közrendűvé vált, amit sok japán ellenszenvvel fogadott. Az új médiafelülettel ezeket az ellenérzéseket szeretné a császár és felesége, valamint a koronaherceg feloldani.

Akik azt remélik, hogy Japán császári családjának Insta-oldala idővel zajos botrányoldallá alakul, azok biztosan csalódni fognak. Míg például a brit királyi család és stábjuk tudatosan és aktívan használja a különböző közösségi médiás eszközöket, más uralkodócsaládok jóval visszafogottabbak. A japán uralkodóházra bizonyosan ez utóbbi lesz a jellemző. Így az alattvalók arra számíthatnak, hogy 

a császári család tagjainak hivatalos elfoglaltságairól, szerepléseiről, nyilvános felszólalásaikról találnak majd ott tartalmakat, mintsem a család belső ügyeiről.

A japán császári család szerepe ha lehet, még a brit uralkodóháznál is jelképesebb. A császár szimbolikus jelentőségű, nem vesz részt a politikai döntésekben. A mostani uralkodó elődje minden hatalmi jogát a parlamentre ruházta.