Letaszították a trónról a világ leggazdagabb emberét

Egyre több pénz kell ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 1 százalékhoz tartozhasson - idén Monaco a listavezető ebben (illusztráció)
Egyre több pénz kell ahhoz, hogy valaki a leggazdagabb 1 százalékhoz tartozhasson - idén Monaco a listavezető ebben (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Az Amazon alapítója, Jeff Bezos visszaszerezte a világ leggazdagabb embere címet, miután az elmúlt időszakban hihetetlenül sikeres üzleteket kötött. Elon Muskot előzte vissza. A két vállalkozó folyamatosan egymással rivalizál az első helyért az utóbbi években.
Vágólapra másolva!

A 60 éves Bezos 2021 óta először vette át a vezetést a milliárdosok listáján a Bloomberg Billionaires Index számításai szerint, miután vagyona elérte a 200 milliárd dollárt. A vállalkozó a világ legnagyobb online kiskereskedőjének, az Amazonnak az alapítója. A seattle-i székhelyű vállalat elektronikai cikkeket, háztartási cikkeket és egyéb termékeket értékesít honlapján keresztül. Emellett irányítja a Whole Foods élelmiszerláncot, valamint felhőalapú számítástechnikai és streamingszolgáltatásokat is kínál. Az Amazon 2023-ban 574,8 milliárd dolláros bevételt ért el.

Jeff Bezos
Jeff Bezos, az Amazon alapítója
Fotó: Wikipedia

Bezos ezt az eredményt annak köszönheti, hogy az egekbe szöktek az online kiskereskedelmi cégének a részvényárfolyamai. Ennek révén tavaly mintegy 23 milliárd dollárral gyarapodott a jövedelme. Az Amazon tavaly jelentősen bővítette logisztikai tevékenységét Európában.

Elon Musk vagyona közben 31 milliárd dollárral csökkent, amely így 198 milliárd dollár. A Tesla részvénye e hét elején több mint 7 százalékot zuhantak.

Bezos, aki egyúttal az Amazon Prime TV tulajdonosa is, február közepe óta mintegy 4 milliárd dollár értékben adott el részvényeket. 

A múlt hónapban Delaware államban a bíróság úgy döntött, hogy Elon Musk mégsem kaphatja meg a vállalati történelem eddigi legnagyobb összegű, 56 milliárd dolláros kifizetését, amit a Tesla részvényesei még 2018-ban ítéltek meg neki.

Bezos, aki Lauren Sánchez amerikai híradós műsorvezető jegyese, vagyonával akár még a Cseh Köztársaság teljes külső adósságát is eltörölhetné jelenlegi vagyonával. A vállalkozó egyébként nem csak a munkájának él. Jegyesével tavaly szeptemberben Kardashianék társaságában részt vett Beyoncé koncertjén is.