Fontos levelet kapnak a nyugdíjasok, erre nagyon figyeljenek!

Nyugdíjas
Remek hír érkezett a nyugdíjasoknak
Vágólapra másolva!
Március végéig meg kell kapniuk a kedvezményes utazásra jogosító igazolványokat az érintett nyugdíjasoknak. A 90, illetve 50 százalékos engedmény egy évig lesz felhasználható.
Vágólapra másolva!

A közösségi közlekedésben a 65. évüket betöltött nyugdíjasok ingyenesen utazhatnak, mindössze a személyi igazolványukat kell felmutatniuk az ellenőröknek. Azonban vannak, akik nem az életkoruk alapján vonultak nyugdíjba, számukra az állam kedvezményeket biztosít az utazási költségekhez. Az erről szóló utalványt március 31-ig kell megkapnia az érintetteknek postai úton.

A kedvezményre jogosultak évi 2 alkalommal 90 százalékos, 16 alkalommal pedig 50 százalékos árengedményt kapnak a vasúti-, HÉV-, elővárosi-, vagy helyközi autóbusz-, komp- és rév járatok menetjegyeiből. A kedvezményeket lehet kombinálni, vagyis kettő 50 százalékos szelvényért igénybe lehet venni a 90 százalékos engedményt.

A kedvezményeket azok a nyugdíjasok kaphatják meg, akik még nem töltötték be a 65-öt, de más okok miatt jogosultak a nyugdíjra - emeli ki a Világgazdaság.

Ennek alapján jogosult a kedvezményre, aki:

  • Az utalvány kiadásának évében április 1-jét megelőzően hatvanötödik életévét be nem töltött, saját jogú nyugellátásban, valamint azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesül, beleértve a nemzetközi vonatkozású saját jogú öregségi nyugdíjakat is.
  • Aki özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, özvegyi járadékban részesül.
  • Aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én első illetve második csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, illetve akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30 százalékos vagy kisebb mértékű.
  • Aki rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesül, külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban.
  • Gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.
  • Gondnok és gondnokolt személy.
  • Gyám és gyámolt személy.
  • Nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy.

A tavaly kiküldött kedvezményes szelvények 2024. március 31-ig érvényesek.