Elképesztő összegeket csalt ki egy sztárügyvéd több lottómilliomostól

lottó, nyeremény, nyertes, szerencsejáték,
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, hogy milyen hazugságokat hitetett el ügyfeleivel, akik mind rendkívül gazdag lottónyertesek voltak, egy ügyvéd. Volt, akivel versenylovakat vetetett, csakhogy nem annyiért, amennyit értek, és még csak nem is annyit kaptak, amennyit mondott. Egészen pontosan három helyet kettőt. Miközben az ügyfelei egyre szegényebbek lettek, ő maga luxuséletet élt: elképesztő utazásokon vertt részt, és vett egy sportautót.
Vágólapra másolva!

2022 júliusában a New York-i Brooklyn-i esküdtszék egyhangúlag bűnösnek ítélte Jason "Jay" Kurlandot ötrendbeli elektronikus csalás, tisztességes szolgáltatásokkal kapcsolatos elektronikus csalás és pénzmosás vádjában, az ügyészek szerint összesen 107 millió dollárt lopott el a benne jóhiszeműen megbízó lottónyertes ügyfeleitől. A lottóügyvédet 13 évnyi börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészek szerint Kurland ügyvédi pozícióját arra használta fel, hogy ügyfeleit rávegye arra, hogy fektessenek be olyan cégekbe, amiknek igazából ő volt a tulajdonosa, és e befektetések alapján illegális kenőpénzeket vett fel. Kurland az egyik nyertestől, aki 2018-ban Dél-Karolinában nyert 1,5 milliárd dollárt a MegaMillions Jackpot-on, óriási összeget lopott el.

power, lottó
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock 

Kurland cinkostársa volt Francis Smookler, a szomszédja és üzlettársa, egy volt tőzsdeügynök, valamint Smookler gyerekkori barátja, Frangesco Russo, akinek a nagyapja Andy "Mush" Russo volt, a Colombo bűnözői család feje, és apja, Joseph "Jo Jo" Russo, aki végül a börtönben halt meg. 

A banda tagja volt még Christopher Chierchio is, aki egy Staten Island-i vízvezeték-szerelő vállalkozást vezetett, és akit a New York-i bulvársajtó a Genovese bűnözői család katonájaként azonosított, Greg Altieri, egy ékszer-nagykereskedő, akiből Ponzi-csaló lett; és Kurland sógora Scott Blyer, azaz DrBFixin, egy brazil fenékfelvarrásra szakosodott plasztikai sebész.

A lottónyertes, akit a bírósági papírokban Beth Smith néven neveztek meg, elmesélte, hogy Kurland azt javasolta neki, hogy egyebek mellett fektesse a pénzét gyémántokba és versenylovakba. Kiderült, hogy Kurland a rá bízott összegből vaskos jutalékot fölözött le magának, amit luxusnyaralásokra, magánrepülőgépes utazásokra és egy Porschéra költött. Az ügyvéd képviselt olyan ügyfelet is, aki 336,4 millió dollárt nyert Rhode Islanden,  és olyat is, aki 254,2 millió dollárt Connecticutban.

ügyvéd, lottó, lopás, Jason Kurland, JasonKurland, Jay Kurland, JayKurland, Mega Millions
Jay Kurland lottóügyvéd
Fotó: Len Irish

Smith-ék 2019. március 4-én találkoztak Kurlanddal Columbiában - ez öt hónappal azután történt, hogy az asszony nyert. Itt a Dél-Karolinai Lottó Bizottság biztonsági emberei elvitték őket a lottó irodába a South Main-en, két háztömbnyire az Állami Háztól. A lottótisztviselőkkel egy mélygarázsban találkoztak, ahol a biztonsági kamerák ki voltak kapcsolva, a házaspár pedig átadta a szelvényt. A család az adók levonása után 878 millió dollárt tudhatott magáénak, Kurland pedig 200.000 dolláros átalánydíjat kapott. 

Néhány nappal később Kurland bejelentette, hogy ő képviseli a nyertes házaspárt, majd felolvasott egy rövid nyilatkozatot is. A jogász elmondta, hogy Smithék nyereményükből adakozni akarnak a Vöröskereszt Alabama régiójának tornádó segélyalapjába, és egy mellrákkezelésen átesett nőket támogató dél-karolinai jótékonysági szervezet számára is. 

A házaspár naív módon annyira megbízott az ügyvédben, hogy még a befektetéseiknek nyitott bankszámlák feletti ellenőrzésről is lemondtak. A számlákat Kurland nevére hozták létre, így próbálva megóvni Smith-ék magánéletét, akik szerettek volna névtelen nyertesek maradni. Smith-ék még kimutatásokat vagy egyenleginformációkat sem kaptak. Abban is megállapodtak, hogy a 200.000 dolláros kezdeti díjon felül havi 50.000 dollárt fizetnek az ügyvédnek a szolgáltatásaiért. 

Az ügyvéd a házaspárnak javasolta, hogy fektessenek be többmillió dollárt két cégbe 9 százalékos kamatláb mellett. A következő hónapban Kurland azt javasolta, hogy tárgyaljanak egy gyémántkereskedővel, aki a 12,6 millió dolláros befektetésük után hat hónap alatt 2 millió dollárt fizetne. Májusban aztán Kurland azt mondta, hogy telivér versenylovakba kellene befektetniük - állítása szerint egymillióért három lovat lehetne venni. Később kiderült, hogy az állatok közül csak kettőt vett meg, és a gyanú szerint a fennmaradó összeget egyszerűen megtartotta. 2020 márciusában Smithék 19,5 millió dollárt fektettek be egy olyan vállalatba, amely a világjárvány idején a kaliforniai államnak kívánt védőfelszerlést biztosítani.

A család közben szórta a pénzt: egy új házra Dél-Karolinában, egy másik otthonra egy meg nem nevezett államban, és egyet az Egyesült Államokon kívül, sőt még egy szállodát is megvettek. 

Később Beth-t megkereste az FBI, és közölte vele, hogy egy Greg Altieri nevű férfi ellen nyomozás folyik egy olyan ügyben, amelyet a kormány Ponzi-sémának nevezett. A család ismerte ezt a férfit, mert Kurland bemutatta őket egymásnak. Az ügyvéd azt mondta, hogy Altieri gyémántkereskedő, és javasolta nekik, hogy fektessenek be a cégébe. 

2020. augusztus 18-án reggel Kurland, Smookler, Russo és Chierchio többrendbeli csalás és pénzmosás vádjával bíróság elé került New Yorkban, ahol azzal vádoltak őket, hogy több mint 100 millió dollárt csaltak ki három nagy lottónyertesből. Smooklert és Russót még zsarolással is meggyanúsították. 

A New York-i szövetségi ügyészek egy olyan szélhámosságot vázoltak fel, amely szerint Kurland építette ki a bizalmat a hozzá forduló lottónyertesekben. Ezek a hirtelen meggazdagodott emberek nem tudták, hogy milyen lehetőségek és buktatók tornyosulnak előttük, ezért fordultak tanácsért az ügyvédhez. Kurland befektetési tanácsait követve a lottónyertesek a társai által működtetett magas kamatozású hitelezési vállalkozásokba fektették a pénzüket, amiért a jogász titokban hatalmas jutalékot kapott. Ezt követően ügyfelei további millióit - anélkül, hogy erről feltétlenül tájékoztatta volna őket - egy olyan vállalkozásba fektette, aminek keretében a világjárvány tomboló tetőpontján Ázsiából arcmaszkokat vásárolt, majd azokat brutális haszonnal továbbadta. Kurlandot és társait azzal is megvádolták, hogy a rájuk bízott lottónyereményeket jachtok, luxusautók, country klubtagságok és más fényűző dologra költötték. A tetejébe az is kiderült, hogy a banda egyik tagja azzal fenyegetett meg valakit, hogy megöli - aztán kitutódott, hogy ez az illető egy szövetségi informátor volt. 

A vádlottak ártatlannak vallották magukat, majd egymásra mutogattak a bűncselekmények elkövetése kapcsán. Kurland ügyvédje, Telemachus Kasulis volt szövetségi ügyész a bírósági beadványokban azzal érvelt, hogy a lottóügyvéd naiv volt - társainak áldozata lett, aki azt hitte, hogy a rájuk bízott hatalmas összegeket felelősségteljesen fektetik be. Gerald McMahon védőügyvéd, aki gyakran képviselt maffiózókat a következőt nyilatkozta: "Több mint 40 éve vagyok a pályán, de még soha nem láttam olyan fickót, aki az ellene szóló bizonyítékok alapján halottabb lett volna, mint Jason Kurland."

Habár voltak még mások is, akik szintén erre az ultraspeciális területre szakosodtak - mint például a Powerball-ügyvéd, Kurt Panouses a flangói Indialanticból -, de Kurland volt Amerika elsőszámú 'lottónyertes-suttogója' (még saját honlapja is volt a thelotterylawyer.com). 

Forrás: Bloomberg, Daily Mail