Egy tragikus sorsú magyar grófról elnevezett italért rajonganak az olaszok

Olaszország, kávézás, pár
Vágólapra másolva!
Aki Olaszországban jár, ismerős nevű alkoholos koktélra bukkanhat az ottani üzletekben: egy italgyártó cég marketingesei úgy gondolhatták, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia prominens nemesei biztosan kiváló reklámértékkel bírnak. Vodkaszódájuk arcául ugyanis a horvát eredetű, ám magyar ággal is bíró buzini gróf család, a Keglevich dinasztia István nevű tagját választották. Magyarországon nem lehet kapni ezt a különlegességet, bár valószínűleg sokan szívesen megkóstolnák.
Vágólapra másolva!

Gróf Keglevich István magyar császári és királyi kamarás volt, 1840-ben Bécsben született, pályafutását katonaként kezdte, majd egy sikeres olaszországi hadjárat után elkezdett a művészetekkel és a borászattal foglalkozni.

image

Országgyűlési képviselő is volt, és egy parlamenti ülés során vitába keveredett képviselőtársával, Hentz Károllyal, akivel végül odáig jutottak, hogy "szamár"-nak és "kegydíjas marhá"-nak nevezték egymást. A szóváltásnak párbaj lett a vége a 64 éves Keglevich gróf és 29 éves kihívója között.

A párbajra a híres pesti vívóteremben, a Fodor-teremben került sor - írja a Promotions.hu. A gróf hamar támadásba lendült, ami meglepte az ellenfelét, aki hátrálni kezdett, majd egy botlást követően önkéntelenül előredöfte a kardját, amibe a gróf egyenesen belesétált, szívtájékon érte a szúrás, és pár perc múlva meghalt.

image

A gróf fordulatos életútja és tragikus halála ihlethette meg az italgyártó cég marketingeseit is a névválasztáskor.

Mindenesetre történelmi háttér ide vagy oda, a koktél nagyon finom, kétféle változatban is kapható, citromos és mentás-sambucás ízben.