Mindenki olasznak hiszi a presszókávét, pedig egy magyar üzletembernek köszönhető

Kávé
Vágólapra másolva!
A presszókávét az olaszokhoz kötjük, pedig egy magyar üzletembernek köszönhető a megszületése. Illy Ferencnek, akinek a kávézólánca a mai napig megtalálható a világ nagyvárosaiban.
Vágólapra másolva!

Illy Ferenc, (később Francesco Illy) a világhírű Illy Coffee alapítója, egyben a nevét viselő kávézólánc magyar származású létrehozója. 1892-ben Temesváron született, és az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia katonájaként szolgált a harctéren, még kitüntetéseket is szerzett Doberdónál tanúsított hősiességéért. A háború végeztével viszont Triesztben találta magát, az olasz kávénagyhatalom központjában, ahol az egyik kávéüzem alkalmazottjaként kezdte pályafutását.

Megfigyelte, hogy a frissen pörkölt kávé sokkal népszerűbb, ám a frissesség megőrzése nagy kihívást jelentett, ezért előállt a vákuumcsomagolás ötletével. Ezt az elvet Illy alkalmazta először: speciális, lezárt fémdobozokban tárolta az értékes kávészemeket.

Illy Ferencnek köszönhetjük a presszókávét Forrás: shutterstock/wikipedia

Később megalapította saját kávézóláncát, az Illy Coffee-t, majd 1933-ban szabadalmaztatta a forró gőzzel működő eszpresszógépet, az Illettát.

Fia, Illy Ernő, vegyészmérnökként foglalkozott a kávéval, és Triesztben létrehozta a világ első kávéegyetemét, az Università del Caffét. A családi vállalkozás napjainkban is működik, és az unokák vezetik az Illy Coffee birodalmát - emeli ki a Promotions.hu.

A világ számos nagyvárosában ma is megtalálható az Illy kávé, amely az ő örökségének köszönhetően az egyik legismertebb és legkedveltebb márkává vált a világon.