Szmájli alakú gyorsforgalmi út épül a magyar határnál

autópálya autópályadíj felülnézet FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY M5-ös autópálya NÉZET Röszke, 2015. január 8.
Az M5-ös autópálya útdíjköteles, a röszkei határátkelőhelyhez közeli szakasza 2015. január 8-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Röszke, 2015. január 8. Az M5-ös autópálya útdíjköteles, a röszkei határátkelőhelyhez közeli szakasza 2015. január 8-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Napokon belül megkezdődik az építése annak a - szmájli alakú - négysávos gyorsforgalmi útnak, amely a magyar határtól a román határig vezet majd a Vajdaságon át.
Vágólapra másolva!

A térképen berajzolva egy szmájlira hasonlít majd az új út: lapított U betűt formál, ezért a Vajdaság Mosolya elnevezést kapta a Béregtől Szerbcsernyéig vezető gyorsforgalmi autóút, melynek építése december 13-án indul.

A munkálatok kezdetét a szerb Goran Vesic építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. A Tanjugnak nyilatkozva elmondta,

a fontos közúti szakasz 186 kilométer hosszú lesz. Szerbiai kiindulópontja a szerb–magyar határátkelőnek számító Béreg, majd Zombort, Kúlát, Szenttamást, Óbecsét, Törökbecsét és Nagykikindát érintve Szerbcsernyénél ér el a román határig.

A beruházás tervezésekor, 2019-ben a becsült értéke 430 millió euró volt, de időközben emelkedtek az árak, így ennek a duplájába, vagy még többe kerülhet majd végül.

Az M5-ös autópálya röszkei határátkelőhelyhez közeli szakasza Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A határátkelőkig a magyar és a román partnerek is kiépítik a maguk összekötő szakaszát. A projekt befejezése után Béreg fontos és nagy határátkelővé válik, még Horgosnál is nagyobb lesz.

A miniszter azt is elmondta, hogy néhány napon belül megkezdődik a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya építése, ami azért épül, hogy összekapcsolja a Vajdaság Mosolyát az autópályával és az egész Bánáttal - Világgazdaság.

Elemzők egybehangzó véleménye szerint az út megépülése hatalmas lökést adhat a régión belül a gazdasági fejlődésnek, ugyanis az áruszállítás és az idegenforgalom szempontjából is sokat fog jelenteni.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.