A legújabb kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával csökkenthető a kognitív funkciók károsodásának kockázata, ezáltal még a demencia kialakulásának rizikója is – írja a New York Post nyomán a Magyar Mezőgazdaság.
Egy friss tanulmány szerint azok, akik nagyobb gyakorisággal fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, kognitív értelemben véve 8,5 évvel fiatalabbak azoknál, akik csak kis mennyiségben viszik be ezt az élelmiszert.
A pattogatott kukorica pedig természetéből adódóan teljes kiőrlésű gabona.
A kísérlet során a chicagói Rush Egyetem kutatói 3326, átlagosan 75 éves személyt vizsgáltak, akik nem szenvedtek demenciában.
Hat éven át követték nyomon az érintettek szellemi állapotát különböző kognitív készségeket célzó tesztek segítségével, például memóriateszttel, melyre háromévente kerítettek sort. Ezen kívül az alanyoknak ki kellett tölteniük kérdőíveket a táplálkozásukkal kapcsolatban is.
Teljes kiőrlésű gabonák közül pékárukat, gabonapelyheket, köreteket és még pattogatott kukoricát is fogyasztottak az alanyok.
„Azért döntöttünk a demencia és a teljes kiőrlésű gabonafogyasztás közti összefüggések vizsgálata mellett, mert korábbi tanulmányok bizonyították, hogy ezek B- és E-vitamin, antioxidáns-, valamint rosttartalmuk révén csökkenthetik a koleszterin-, az inzulin- és a vérnyomásszintet, valamint az agyműködést is serkenthetik" – mondta a kutatásban résztvevő Dr. Xiaoran Liu.
A témában ide, ide és ide kattintva további érdekes cikkeket olvashat.