Jó hírt kaptak a diákhitelesek karácsonyra

felvételi, egyetem, gimnázium, középiskola, oktatás, illusztráció, diákhitel
Budapest, 2020. február 2. A Diákhitel Központ Zrt. felirata a Residence 1 irodaházon, a II. kerületi Kacsa utca 15-23-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Továbbra is marad a diákhitel kamatstop: a kormány döntésének köszönhetően 2024 első felében is rendkívül kedvező feltételekkel érhető el a szabad felhasználású Diákhitel1, áll a Diákhitel Központ Origóhoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A kialakult háborús helyzet és a szankciók miatt a kamatkörnyezet megromlott, azonban ebben a gazdasági helyzetben is szükséges megvédeni a hallgatók érdekeit. A Diákhitel Központ célja mindig is az volt, hogy anyagi lehetőségektől függetlenül bárki tanulhasson és megszerezhesse álmai diplomáját. Minden helyzetben fontos, hogy a fiatalok továbbtanulási lehetősége biztosítva legyen, a magyar gazdaság számára pedig biztosítani kell a jól képzett munkaerőt, amely gazdasági fejlődésünk és versenyképességünk alapja – írják közleményükben.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a Diákhitel1 kamatjának 13 százalék fölötti szintre kellene emelkednie, de a kialakult helyzetet mérlegelve a kormány a tavalyi, hasonló tartalmú döntést követően, továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását.

Így 2024. január 1-jétől kezdődően ügyfeleiknek a 13 százalék fölötti kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie.

Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre az önköltségre fordítható Diákhitel2 és a szak-és felnőttképzésben igénybe vehető Képzési Hitel is. Jelenleg is több, mint 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kínált termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre.

A Diákhitel Központ Zrt. cégfelirata Forrás: MTI/Róka László

A Diákhitel Központ közleményében felidézi, hogy a diákhiteleket számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók számára. Ezek közé tartozik például a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, illetve a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a családtámogatási kedvezmények. Amennyiben a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének 50 százalékát, a harmadik gyermek születését követően pedig a teljes diákhitel tartozást elengedi a Diákhitel Központ.

A kedvezmények köre ez év január elsejével tovább bővült, így ha egy 30 év alatti édesanya az egyetemi tanulmányai alatt vagy azok befejezését követő két évben megszüli az első gyermekét, akkor a teljes fennálló tartozását elengedi a Diákhitel Központ.

Már az első gyermek érkezése esetén, a várandósság 91. napjától kérheti az édesanya a diákhitele kamatmentessé tételét és a hiteltörlesztés három évre történő felfüggesztését, támogatva ezzel a gyermekek megszületését és a továbbtanulás lehetőségét.

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen – tudatta még december elején a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Szintén a diákok és hallgatók számára kedvező változás volt idén, hogy a diákhitelhez rendkívül kedvező, a piaci kondícióknál jobb kondíciójú diákszámlák váltak elérhetővé. Ugyanis 2023. július 1-jétől a diákhiteleket csak 4 hazai hitelintézet – Erste Bank, Gránit Bank, MBH Bank, OTP Bank – valamelyikénél nyitott Diákhitel Számlára folyósítják.