Óriási kincset találtak Bosznia-Hercegovinában

Mostar,Bosnia Herzegovina, velez hegy
Velez hegy, Bosznia-Hercegovina
Vágólapra másolva!
Hatalmas lítium-karbonát, illetve más, Európában nagyon keresett ásványokban gazdag bosznia-hercegovinai lelőhelyről tett bejelentést egy svájci bányaipari vállalat, az Arcore. A kitermelés megindításával nem pusztán a kontinens egyik legnagyobb bányája működhet majd ott, hanem az onnan érkező nyersanyagok jelentősen fellendíthetik például az elektromos autók gyártáshoz is szükséges nyersanyagok európai piacát.
Vágólapra másolva!

A svájci cég a kanadai-német Rock Tech Lithium nevű vállalattal kötött stratégiai megállapodást arról, hogy 2026 végén környezetvédelmi szempontból megfelelő, illetve társadalmilag felelős módon megindítják a nyersanyagkitermelést az észak-boszniai kisváros, Lopare közelében, írja a Mining.com. A boszniai fővárostól, Szarajevótól mintegy 140 km-re (itt olvashat bővebben a városról), Budapesttől kicsivel több mint 400 km-re található település a balkáni ország autonóm Szerb Köztársaságának területén fekszik:

A vállalat 2018-tól végzett tudományos módszerekkel megalapozott kutatásokat a térségben, több európai ásványipari szervezet illetve kutatóintézet támogatásával. Most bejelentették, hogy a korábban engedélyezett kutatásokat lezárták, mivel a 2022-es vizsgálataik szakértői jelentései megerősítették a térségben található ásványkincsekkel kapcsolatos várakozásaikat.

A vállalat bejelentette:

koncessziót kér a lelőhely kitermelésére, és a következő években több száz millió euró értékben végezne el ott bányaipari beruházásokat.

A svájci cég és partnerének ígérete szerint a legmagasabb színvonalú technológiákat, a legszigorúbb biztonsági előírásokat is betartva telepítenek majd eszközöket a helyszínre, szem előtt tartva és megfelelve a levegőminőségre, a talaj és a vízkészlet védelmére vonatkozó követelményeknek.

A Velez hegy Bosznia-Hercegovinában (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Florian Augustin

Az Arcore közölte azokat a számokat is, melyek alapján vállalnák a hatalmas beruházást a város térségében. A tesztjeik és a nemzetközi szakértői állásfoglalások alapján a leendő bányaipari területen:

  • 1,5 millió tonna lítium-karbontátot,
  • 14 millió tonna bórsav illetve annak lecsapódott sói,
  • 35 millió tonna hamuzsír (a hamuzsír jelentőségéről és magyar vonatkozásairól az Origón ebben a cikkben olvashat),
  • valamint 94 millió tonna magnézium-szulfátot

azonosítottak, azaz az ásványkincs-tartalék ezekkel egyenértékű, nagy arányban kitermelhető készleteket jelent.

Ekkora nyersanyag-tartalékok a későbbiekben jelentős hatást gyakorolhatnak az európai ellátásra.

A svájci cég máris jelezte, hogy partnerével közösen olyan, európai szinten is jelentős értéklánc kialakítására törekednek majd, mellyel regionális szinten tudják kiszolgálni az elektromos járművekbe kerülő akkumulátorok gyártását a balkáni országból.