Ez lehet a jövő, szenzációs módon helyettesítik a műanyagot Kínában

Bambusz, bambuszerdő, Kiotó, Japán, város, Szagano bambuszerdő
bamboo forest
Vágólapra másolva!
A bambusz nem csak gyorsan nő és korán érik, hanem környezetbarát és biológiailag lebomló, így a műanyag életképes alternatívája. Kínában ezt felismerve, bambusszal fogják helyettesíteni a nehezen lebomló anyagot.
Vágólapra másolva!

Kína hároméves tervet indított a bambusz, mint a műanyag környezetbarát helyettesítőjének népszerűsítésére. A tervvel egy ipari rendszer kiépítése a cél a bambuszfelhasználás növelésére, valamint a növény termesztésének és feldolgozásának felpörgetése, ami sokat segíthetne a műanyagszennyezés csökkentésében. Peking szerint

a bambusz megújuló zöld erőforrás, amely fenntartható módon hasznosítható.

Az előnyeihez tartozik, hogy gyorsan nő, három-öt év alatt érik be, a telepítése és gondozása olcsó, valamint kiváló szénmegkötő képességgel rendelkezik. Kína bőséges bambuszkészletekkel és hatalmas ipari fejlesztési potenciállal rendelkezik - írja a Világgazdaság.

Kína egyre inkább bambusszal helyettesítené a műanyagot Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 beeboys/Shutterstock. No use without permission./Beeboys

A világ második legnépesebb országában 837 bambuszfaj létezik: a bambuszerdők összterülete 7,56 millió hektár, amely különböző tartományokban található. Jelenleg több mint 10 ezer bambuszfeldolgozó vállalkozás működik, és a bambuszipar termelési értéke a 2010-es 400 milliárd forintról, 2022-re több, mint az ötszörösére nőtt, az átlagos éves növekedési ráta pedig meghaladja a 30 százalékot.

További részleteket olvashat a témában, ha ide kattint.