Feltalálója szerint rossz hatása lehet a szexuális vágyainkra a gabonapehelynek

Kellogg's corn flakes
MEXICO CITY - February 7, 2014: Box with Kellogg's cereal on a wood table during the event for the winners of a Special K eating plan in Mexsi Bocu restaurant in Mexico.
Vágólapra másolva!
A Kellogg's Corn Flakes meglehetősen durva "eredettörténete" teljesen megdöbbenti az embereket. A Kellogg's gabonapehely világszerte a reggeli alapdarabja, de nagyon különleges céllal indult, és ez valójában elég durva volt. 
Vágólapra másolva!

A minap egy Facebook posztnak köszönhetően tömegeket kezdte érdekelni a Kellogg's gabonapehely története. A poszt arra ösztönzi az embereket, hogy keressenek rá a Google-n, hogy miért találták fel a Corn Flakes-t, hozzátéve: "Később meg fogjátok ezt köszönni". Így egyre többen kezdtek nyomozni a kukoricapehely megalkotása után, hogy aztán valami egészen megdöbbentő dolgot fedezzenek fel.

A Corn Flakes eredete nemrégiben újra felbukkant

Kate Devlin új könyvében, a Turned On: Science Sex and Robots-ban, amelyben azt állítja, hogy a reggelit "anti-maszturbációs reggeli étkezésként" találták ki.

Mint ahogyan látni fogjuk, ez azért nem egészen így történt.

Dr. John Harvey Kellogg, amerikai üzletember, feltaláló, orvos és szexellenes aktivista az egészséges életmód megszállottja volt. Ő állítólag úgy gondolta, hogy az egészséges étel fogyasztása segít csökkenteni a túlzott szexuális vágyat. Nem véletlen, hogy végül

egy egészséges étel részbeni feltalálásával írta be a nevét a gasztronómia történelmébe.

A férfi a hetednapi adventista egyház által alapított szanatóriumot vezette Battle Creekben, Michigan államban, ahol holisztikus módszerekkel kezelte betegeit, főként a helyes táplálkozásra, beöntésekre, a napi hideg zuhanyra, és testmozgásra helyezve a hangsúlyt. Az adventisták hittek a vegetáriánus étrendben, az alkoholtól és a cigarettától való tartózkodásban, és a rendszeres testmozgásban, ezeket a nézeteket Kellogg is átvette. Kellogg a vegetarianizmus egyik korai szószólója volt, és az egyik alapelve volt a betegek rendszeres béltisztítása bőségesen fogyasztott vízzel és beöntés formájában is. Minden egyes beöntést fél liter joghurt követett, amelynek felét a betegek ették meg, a másik felét pedig beöntéssel juttatták a szervezetbe, hogy a joghurt pótolja a bélflórát, létrehozva – Kellogg szerint – patyolattiszta beleket.

Kellogg több betege is beírta magát a történelembe

Kellogg híres betegei voltak többek között William Howard Taft, az USA elnöke, Percy Grainger zeneszerző és zongoraművész, Vilhjalmur Stefansson és Roald Amundsen az északi sarkkör felfedezői, Richard Halliburton és Lowell Thomas világutazók, Amelia Earhart pilótanő, Irving Fisher közgazdász, George Bernard Shaw Nobel-díjas drámaíró, Johnny Weissmuller olimpiai bajnok úszó és filmszínész, Henry Ford a Ford gyár megalapítója, Thomas Alva Edison feltaláló és Sarah Bernhardt színésznő.

Kellogg's Corn Flakes Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 TANYA LARA/Shutterstock. No use without permission./Tanya Lara

A Corn Flakes és a családi viszály

1897 körül John Kellogg és testvére Will Keith Kellogg elkezdte gyártani reggeli tápláléknak szánt, teljes kiörlésű gabonapelyhét. A gabonapehely nem teljesen a Kellogg testvérek ötlete volt: dr. James Caleb Jackson alkotta meg 1863-ban az első szárított gabonapelyhet, amelyet granulának nevezett. Abban az időben a gazdagok tojást és húst, a szegények pedig zabkását és más főtt gabonafélét ettek reggelire.

Később a testvérpár nem értett egyet a receptet illetően. A testvére cukrot akart tenni a pehelybe, hogy több embert vonzzon a fogyasztók körébe. Ő rövidesen megalapította saját üzemét 1906-ban, Battle Creek-ben, a mai Kellogg Company elődjét. Ekkor kezdődött el az évtizedeken át tartó családi viszály. John Kellogg vállalata szójatermékek fejlesztésével és árusításával foglalkozott. A szexualitás mellőzésének szószólójaként Kellogg több időt szánt tanári és orvosi munkájában arra, hogy a szexet bűnnek tekintsék. Egyrészt azért, mert akkoriban a tudomány azt állította, hogy szex során betegségeket lehet kapni, másrészt pedig azért, mert az adventisták és prófétanőjük, Ellen White is óva intette a hívőket írásaiban, nehogy a kéjvágy csapdájába kerüljenek. John Kellogg néhány munkája a diétázással kapcsolatban azon nézetein alapult, hogy az egyszerű és egészséges étkezés – napi két étkezéssel – más dolgok mellett csökkentené a szexuális vágyakat.

A Corn Flakes és John Kellogg történetéről 1994-ben Alan Parker rendezésében nagy sikerű film készült Promenád a gyönyörbe címmel, amelyben a szanatórium híres orvosát Sir Anthony Hopkins játszotta.

Forrás:Mirror