Áder János: Fontos cél, hogy digitális fejlettségben 2030-ra a tíz élenjáró uniós ország közé kerüljünk

ÁDER János
Budapest, 2023. november 6. Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tart a budapesti Business-IT konferencián a Magyar Zene Házában 2023. november 6-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Az informatikai és telekommunikációs iparág energiahatékonyságát javítani, vízfelhasználását csökkenteni, az újrahasznosítás mértékét növelni kell - fogalmazott Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke hétfőn, a Business-IT konferencián. Az informatikában is kiemelt fontosságúak ma már a digitalizáció növelése mellett a fenntarthatósági szempontok – erre hívta fel a figyelmet a konferencia, amely Magyarország egyik meghatározó informatikai és telekommunikációs rendezvénye.
Vágólapra másolva!

A konferencia kiemelt vendége, Áder János a Digitalizáció a fenntartható fejlődés szolgálatában címmel megtartott előadásában kiemelte: a Nemzeti Digitalizációs Stratégiában a technológiák elterjedését és a képességek bővülését tűzte ki célul a kormányzat, a stratégia alapján a gigabites kapcsolatra képes hálózattal lefedett háztartások aránya 2030-ig eléri a 95 százalékot.

A volt köztársasági elnök elmondta: a stratégia kiemelt célja, hogy célzott kormányzati intézkedésekkel Magyarország digitális fejlettsége az évtized közepére meghaladja az európai uniós átlagot, 2030-ra pedig a tíz élenjáró uniós gazdaság közé kerüljön. Mindehhez energiára van szükség, miközben a népesség növekedéséhez képest háromszoros az energiafogyasztás bővülése, és kétszeres a vízfogyasztásé, ami bővülő környezetszennyezéshez vezet.

A digitalizációhoz kötődik jelenleg globálisan az energiafogyasztás 10 százaléka, 2030-ig további több mint 200 százalékos növekedésre számítanak a nemzetközi kutatók.

Hozzátette, hogy az e-hulladék kezelését tekintve egyelőre a "dobd el" kultúrája érvényesül, miközben ennek mennyisége 2021-ben 57 millió tonna volt a Földön, ez pedig nagyobb, mint a kínai Nagy Fal össztömege, és csupán a 17 százalékát hasznosítják újra.

Áder János előadást tart a budapesti Business-IT konferencián a Magyar Zene Házában 2023. november 6-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Meg kell oldani az elektronikai eszközök minél hatékonyabb újrahasznosításának módját - mutatott rá, megjegyezve: 1 tonna mobiltelefonban 150-szer több arany van, mint 1 tonna kőzetben.

Hangsúlyozta, hogy az iparág energiahatékonyságát javítani, a vízfelhasználását csökkenteni, az anyagfelhasználást optimalizálni, az újrahasznosítás mértékét növelni kell és a kormányzatnak az alkalmazkodást elő kell segíteni. A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón idén bemutatták az ezzel kapcsolatos legjobb, legújabb magyar megoldásokat - jelezte.

Vinnai Balázs, az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) 2035-ig 11-37 százalékkal növelheti az európai termelékenységet az Európai Parlament jelentése szerint, és ez nemcsak a technológiai, hanem bármely más iparágban tevékenykedő cégekre érvényes.

Hozzátette: a kkv-k digitalizációjában továbbra is lemaradásban van az ország, holott ez kitörési pontot jelent. Miután a digitalizáció egyre fontosabb lesz a munka világában, ezért fel kell készíteni a jövőre a jelen munkavállalóit.