Munkahelyi stressz? Kiégés? Van egy zseniális megoldás!

NŐ, IRODA, óra, fáradt, unott, munka,
A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz könnyen kiégést okozhat
Vágólapra másolva!
A legtöbb ember számára nem ismeretlen a munkahelyi stressz vagy annak a következménye, a kiégés. Egy pszichoterapeuta elmondása szerint ezt a tényezőt teljes egészében szinte lehetetlen kiiktatni a hétköznapokból, azonban van egy egyszerű módszer, amelynek az alkalmazásával csökkenthető a kockázata.
Vágólapra másolva!

Mi az a kiégés?

A kiégés, angolul burnout, foglalkozási jelenségként szerepel a WHO Betegségek Nemzetközi Osztályozásának (ICD-11) 11. felülvizsgálatában, az „Egészségügyi állapotot befolyásoló tényezők vagy az egészségügyi szolgáltatásokkal való kapcsolattartás" című fejezet ismerteti, amely azokat az okokat tartalmazza, amelyek miatt az emberek felkeresik az orvosukat vagy valamilyen egészségügyi intézményt, azonban nem minősülnek betegségnek vagy egészségügyi állapotnak.

A kiégést egy olyan szindrómának írják le, amit a krónikus munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése okoz.

A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz könnyen kiégést okozhat Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 The Faces/Shutterstock. No use without permission./The Faces

A kiégés tünetei a következők: mentális és fizikai kimerültség, a munkahelytől való érzelmi távolságtartás, a munkához való negatív vagy cinikus hozzáállás és az alacsony hatékonyságú munkavégzés.

A kiégést szigorúan csak munkahelyi viszonylatban lehet értelmezni, nem szabad az élet más területin tapasztaltak leírására használni.

Mit lehet tenni a kiégés ellen?

Nicholette Leanza, az ohiói Beachwoodban dolgozó pszichoterapeuta szerint könnyen előfordulhat, hogy egyre nehezebb a munkahelyi feladatokra koncentrálni, az ember túlhajszoltnak érzi magát vagy nem érez motivációt a munkája elvégzésére. Arra az esetre, ha ez megtörténik, Leanza egy egyszerű módszert ajánl a kiégés kezelésére, amely megvédheti az agyat a stressztől és produktívabbá teheti az embert,

ez pedig nem más, mint a tevékenységpárosítás.

A munkahelyi stressz okozta kiégés megelőzésére lehet alkalmas a tevékenységpárosítás Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

A módszer lényege az, hogy bármikor, amikor nehéz vagy stresszes feladatot bíznak az emberre a munkahelyén,

párosítsa azt olyan tevékenységgel, amely ellazítja vagy örömet okoz neki. Ilyen lehet a kéz masszírozása egy meetingen, vagy kedvenc zenénk hallgatása, miközben fontos e-mailt kell megírnunk.

Ha az agya megakad egy negatív gondolati mintában, és fellángol a szorongás, sokkal nehezebb bármit is elérni, nemhogy tisztán gondolkodni.

– mondja pszichoterapeuta.

Forrás: CNBC, WHO