Nagyon vigyázzon, ha viszket a szája a vörösbortól!

bor, nő, vörösbor
Borkóstolás
Vágólapra másolva!
Vannak – különösen a vörösbort iszogatók körében – akik furcsa, bizsergető érzést tapasztalnak a szájban, a száj körül, ha megisznak egy-egy pohárral. Mi lehet ennek az oka, vajon tényleg létezhet borallergia?
Vágólapra másolva!

Dr. Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai Icahn School of Medicine Jaffe Food Allergy Institute igazgatója ennek kapcsán elmondta, ha valaki effélét tapasztal, még egyáltalán nem biztos, hogy allergia áll a háttérben. Könnyen lehet, hogy a vörösborban található tanninok a felelősek, amikre néhányan érzékenyebbek, mint mások.

Mik azok a tanninok?

A tannin vagy más néven csersav, a szőlő magjából és héjából származó fenolos anyag. Jelentős mennyiségben megtalálható a vörösborokban, de a kávéban, teában, gránátalmában vagy éppen a dióban is jelen van.

Vannak, akik furcsa, bizsergető érzést tapasztalnak a szájban, a száj körül, ha megisznak egy-egy pohár vörösbort Forrás: 123RF.com

A tanninokról tudni kell, hogy a nyálban lévő fehérjékhez kötődnek, és csökkenthetik a száj természetes síkosságát, emiatt hamar kiszáradhat az, ennek következményeképpen pedig nem kizárt, hogy fellép az a bizonyos bizsergető, kissé viszkető érzés.

Lehet allergia?

A szakértők szerint ez a viszkető érzés kis eséllyel jelez komolyabb problémát: a borallergia rendkívül ritka jelenség. Ha azonban mégis erről lenne szó, akkor az feltehetően tipikus ételallergiás tüneteket okozna, például csalánkiütést, ekcémát, hasi fájdalmat, hasi görcsöket, hasmenést vagy hányást, extrémebb esetben pedig anafilaxiás sokkot - szemlézte a WineSpectator cikkét a Blikk.