Megszólalt a Spotify a 30 másodperces meggazdagodási trükkről

Daniel Ek, Spotify
Daniel Ek, CEO of Swedish music streaming service Spotify, gestures as he makes a speech at a press conference in Tokyo on September 29, 2016. Spotify kicked off its services in Japan on September 29. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban elterjedt egy különös legenda, mely szerint bárki egyszerűen meggazdagodhat a Spotify segítségével. Ez az úgynevezett 30 másodperces trükk, azonban a vállalat most cáfolta, hogy létezne ilyen lehetőség felületükön.
Vágólapra másolva!

Elterjedt egy furcsa legenda az interneten, mely szerint bárki meggazdagodhat a Spotify segítségével, ha beveti az úgynevezett 30 másodperces trükköt. A legenda alapja egy elemzés volt, amelyet a JP Morgan tett közzé. Az amerikai bank számításai szerint ugyanis a Spotify-felhasználók havonta 1200 dollárt (kb. 430 ezer forint) kereshetnének, ha a nap 24 órájában ismétlődően a saját maguk által feltöltött dalokat hallgatják.

Ebből kezdték sokan levonni azt a következtetést, hogy a Spotify jogdíjfizetési rendszere manipulálható.

Vagyis a meggazdagodáshoz elég, ha valaki egyszerűen csak feltölt egy 30 másodperces zenei tartalmat, majd azt folyamatosan ismétlődően lejátssza a saját készülékén. Ez lenne az úgynevezett 30 másodperces trükk.

Most azonban Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója tiszta vizet öntött a pohárba, és

határozottan cáfolta, hogy ez lehetséges lenne. Közölte: a vállalat jogdíjfizetési rendszere egyszerűen nem így működik.

A Spotify saját weboldala is azt írja a témában, hogy a vállalat nem is fizet előadói jogdíjat lejátszásonkénti vagy streamenkénti ráta alapján. Hozzáteszik, az előadóknak fizetett jogdíjak nagyban változhatnak például a lejátszási mód vagy a kiadókkal és a forgalmazókkal kötött megállapodások szerint.

Miközben a vállalatnak a fehér zajjal is meg kell küzdenie, úgy tűnik, hogy csupán városi legenda marad a 30 másodperces trükk, és ezért ez nem lesz elegendő a gyors meggazdagodáshoz.

Forrás: BBC