Árat emel a McDonald’s

mcdonalds
Vágólapra másolva!
A McDonald's olyat lép az Egyesült Államokban, amire 30 éve nem volt példa. A gyorsétterem-lánc ugyanis a 2024-től újonnan megnyitott éttermek franchise-üzemeltetői számára megemeli a jogdíjakat.
Vágólapra másolva!

Három évtized óta ez lesz az első alkalom, hogy a McDonald's megemeli a franchise-jogdíjakat az Egyesült Államokban – értesült a CNBC.

Az elmúlt 30 évben ugyanis a franchise-vállalkozóknak 4 százalékos díjat kellett fizetniük. Ezt az étterem bruttó árbevétele után kellett megfizetni az egyéb költségeken (például a bérleti díjon) kívül. A díjat 2024-től 5 százalékra emeli a vállalat.

Az áremelés az új franchise-üzemeltetőket és az áthelyezett éttermeket érinti a jövő év elejétől. Vagyis azok egyelőre mentesülnek az emelés alól, akik a jelenlegi üzletüket kívánják tovább működtetni. Ahogy azoknak sem kell többet fizetniük, akik átépítik a meglévő telephelyet vagy a családtagjukra ruházzák át a franchise-t.

Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 13.500 McDonald's telephely működik, melyek 95 százaléka franchise-rendszerben üzemel.

Forrás: New York Post