Újra égési sérülés miatt perlik a McDonald'sot

coffee espresso cafe machine steel steam appliance coffeemaker portafilter drink hot cup bar cappuccino professional restaurant shop beverage fresh caffeine make prepare italian brown closeup pouring latte pour morning service modern aroma design business
Espresso poruing from coffee machine at cafe
Vágólapra másolva!
Újra égési sérülések okozása miatt citálják bíróságra a világ legnagyobb gyorsétteremláncát, a McDonalds'ot. Ezúttal egy Mable Childress nevű, a nyolcvanas éveiben járó asszonynak okozott komoly gondokat, köztük egészségügyi problémákat egy San Francisco-i étteremben vásárolt forró kávé.
Vágólapra másolva!

Az ügyben felperesként fellépő nő azt állítja, súlyos égési, és látható hegesedéssel gyógyuló sérüléseket szenvedett egy pohár forró kávétól a gyorsétteremben. Az asszony ügyvédjének közlése szerint a pohárból kiömlő forró kávé többek között az ágyékánál is sebesülést okozott ügyfelének, aki az incidens után orvosi ellátásra szorult. A felperesi állítás szerint a problémát közvetlenül az okozta, hogy kávéspohár fedele nem volt megfelelően rögzítve, és amikor átvette rendelését, a záró műanyag egyszerűen lepattant a pohárról, a forró ital pedig az asszonyra ömlött.

A sérülést szenvedő vendég akár 25 ezer dolláros kártérítést is kaphat az elszenvedett fizikai sérülések illetve az átélt érzelmi feszültség miatt, ha a bíróság a javára ítél az ügyben.

Az ügynek különös árnyalatot ad, hogy a felperes szerint nem elég, hogy leforrázta magát a forró kávéval az alkalmazottak hanyagsága miatt, akik nem megfelelően rögzítették a pohár tetejét, azok nem is bizonyultak segítőkésznek az incidensnél.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Az étterem, ahol a szerencsétlen eset történt, egyike a vállalat franchise-rendszerben működő egységeinek. Tulajdonosa megalapozatlannak tartja a felperes állítását arról, hogy a tető nem volt megfelelően rögzítve a poháron. Nyilatkozata szerint dolgozóik szigorú élelmiszer-biztonsági képzést kapnak munkájukhoz, melynek része az is, hogy biztosítsák a frissen készülő ételek és italok biztonságos felszolgálását.

Nem először fordul elő, hogy egy gyorsétteremláncot azért perelnek, mert az általuk felszolgált ital túl forró volt, és a vendég sérüléseket szenvedett el miatta. A legismertebb ilyen eset 1994-ben történt. Akkor egy, Albuquerque-ben a forró kávé miatt harmadfokú égési sérüléseket elszenvedő nő azért perelte a McDonald'sot, hogy az fizesse ki számára kezelésének orvosi költségeit, melybe egy műtéti eljárás is beletartozott.

A cég eredetileg 800 dollárt ajánlott fel a nőnek kompenzációként, amit az elutasított. S bár az esküdtszék a 2,9 millió dollárnyi összeget is méltányosnak ítélte, a vendég végül 600 000 dollár kártérítésben egyezett ki a vállalattal - ez az inflációs hatás miatt ma nagyjából 1,2 millió dollárt ér.

Bár azóta ez az ügy sajátos eleme lett az amerikai pop- és mémkultúrának - a kártérítési összegét sokan túlzónak tartják -, a bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a "túl forró" kávé valós probléma a gyorséttermekben. Akkoriban például a McDonald'snál felszolgált kávé hőmérséklete messze a legmagasabb volt az összes gyorsétterem közül: nagyjából a víz forráspontja körül, 90–100 Celsius fokon szolgálták fel.