Ellepték a gazdagok Olaszország legkeletibb régióját

Alberobello,trullók, trulló, ház, Olaszország
ALBEROBELLO, PUGLIA - ITALY - SEPTEMBER 14, 2021: Alberobello is a small town in Apulia, southern Italy. It is famous for its unique trullo buildings.
Vágólapra másolva!
Miközben a Fehér Lótusz című sorozat hatására Szicília idén kiemelten népszerű lett a nyugati turisták körében, a gazdag ingatlanvásárlók Olaszország legkeletibb régiójára vetettek szemet. Sorozatosan vásárolják fel Puglia tartomány történelmi ingatlanjait, egekbe lökve az árakat.
Vágólapra másolva!

A legkeletibb olaszországi régiónak számító Puglia jelentős részben a történelmi építményeiről ismert. Ezek közül a leghíresebbek a trullo nevű kőkunyhók, melyek a dombtetőkön fekvő falvakban találhatók. Hasonlóan ismertek az úgynevezett masseriák, melyek lényegében erődített farmok.

Napjainkban mindkét típusú történelmi építmény vonzó a luxusingatlanokban utazó vásárlók számára,

akik miután megvették a klasszikus épületeket, modern felszereltségű, előkelő rezidenciákká alakítják azokat.

A megugró kereslettel együtt jár azonban az ingatlanárak általános emelkedése is a tartományban. Az Itria-völgyben például, ahol a csúcsszezonban egy luxus szállodai szoba ára akár 26.585 dollár (közel 9,5 millió forint) is lehet éjszakánként, az ingatlanárak 9,2 százalékkal drágultak az elmúlt évben.

A történelmi trullók különösen népszerűek a gazdagok körében Forrás: Cultura Creative via AFP/© Cultura, all rights reserved./Fabio Muzzi

Egy híres olasz színész által felújított masseria például jelenleg 1,72 millió dollárért (kb. 608 millió forint) van piacon. Eközben egy kaliforniai testvérpár tavaly vásárolt meg egy 280 négyzetméteres házat 355 ezer dollárért, és a tervek szerint további 320 ezer dollárt fognak költeni a felújításra.

Hasonlóképpen, Paolo Colombo svájci építész két, egymás mellett fekvő trullit vásárolt magának összesen 1,94 millió dollárért. Ezt követően 2,16 millió dollárt költött a teljes körű átalakításra.

Colombo azt tervezi, hogy jógastúdiót és szabadtéri hálóhelyiségeket hoz létre a telken.

A régió vonzerejét növeli, hogy nagysebességű vonattal és két nemzetközi repülőtérről is könnyedén megközelíthető. Az sem mellékes azonban, hogy igazi paradicsomi környezetről van szó.

Forrás: Robb Report