Megmenekülhet a végső pusztulástól a Monarchia legendás luxusfürdője? - videó

Herkulesfürdő, fürdő, Románia
Herkulesfürdő
Vágólapra másolva!
Régóta lepusztult állapotban, elhagyatottan állnak az Osztrák-Magyar Monarchia előkelőségei által kedvelt fürdőváros, a romániai Herkulesfürdő épületei. A közeljövőben azonban végre-valahára talán pozitív fordulat várható az épületkomplexum ügyében, ugyanis egy lelkes önkéntesekből álló csoportnak köszönhetően osztrák szakemberek figyelmét is felkeltette az üdülőváros sorsa.
Vágólapra másolva!

Bukaresttől 400 kilométerre, a Cserna völgyében található Herkulesfürdő, vagy román nevén Băile Herculane. A település természetes meleg, kénes forrásairól híres, amelyeket az ókori rómaiak és a Habsburg Birodalom előkelőségei is előszeretettel használtak. 1852-ben tett látogatása után Ferenc József császár azt mondta, hogy "ez a legszebb üdülőhely a kontinensen".

Ma azonban szomorú látvány fogadja az oda érkezőket, Herkulesfürdő valóságos szellemvárossá vált, épületeinek nagy része erősen lepusztult állapotban van.

A leghíresebb műemléke, a Sissi által is látogatott Szapáry-fürdő állapotairól a Ripost készített egy videót: betört ablakok, szétvert ajtófélfák, feltört márványlapok és elhagyatott Zsolnay szökőkút látványa fogadja a Monarchia egykori ékkövéhez érkezőket.

A Travelo ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a Szapáry-fürdő felkerült az Európa hét legveszélyeztetettebb nevezetességét tartalmazó 2022-es listára, és állapota ma is egyre romlik.

A Szapáry-fürdő napjainkban a Ripost videójának tanúsága szerint ilyen állapotban van:

A termálfürdő mellett Herkulesfürdő történelmi üdülőhelyén olyan épületek találhatók még, mint a régi kaszinó és egy Sissiről elnevezett barokk villa, valamint van ott egy széles, szállodákkal szegélyezett macskaköves sétány, amit egy Herkules-szobor díszít.

A műemléképületek egyikénél-másikánál már elindulni látszik a helyreállítási folyamat. A Ferenc József Szálloda felújítása már el is kezdődött. Az 1862-ben átadott egykori elegáns szállót egy kolozsvári üzletember, Nicolae Capusan ötcsillagos szállodává tervezi fejleszteni, a tervek szerint pedig 2026-ra ez lesz Herkulesfürdő legelegánsabb szállodája - írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg egy temesvári építészekből álló önkéntes szakmai egyesület, a Herkules-projekt foglalkozik a fürdő megmentésével, amely adománygyűjtő kampány keretében próbálja összeszedni a szükséges pénzt. Nekik köszönhetően osztrák szakemberek figyelmét is felkeltette az épület és az üdülőváros sorsa. Az osztrák műemlékvédők annak lehetőségét keresik, hogyan vállalhatnának részt a fürdőépület megmentésében, amelyet az üdülővárossal együtt történelmileg és kulturálisan egyaránt közel éreznek magukhoz.