Több mint 3,5 millió dollármilliomos tűnt el tavaly a világból

Hundred-dollar bills on a clothesline heaven glimmer glow CURRENCY California TROMPE L'ŚIL USA America SKY cash money United States of America DOLLAR motto FIN
A bunch of 100 Dollar notes on a laundry drying rack standing out against the blue sky, in March 2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 3,5 millió dollármilliomos magánszemély veszítette el a milliomos státuszát a világban. A 2022-es volt az első év a 2008-as pénzügyi válság óta, amikor csökkent a globális magánvagyon.
Vágólapra másolva!

Az 1 millió amerikai dollárnál magasabb nettó vagyonnal rendelkező felnőtt magánszemélyek száma

a 2021 végén mért 62,9 millió főről 59,4 millióra csökkent 2022 végére

– derül ki a UBS kedden közzétett éves jelentéséből.

A svájci bank közlése szerint a globális magánvagyont csökkentette a magas infláció, illetve számos valuta leértékelődése az amerikai dollárral szemben. Noha a milliomosok számának csökkenése látványos, a UBS megjegyezte, hogy

tavaly év végén négyszer annyi dollármilliomos élt a Földön, mint a századfordulón.

Az Egyesült Államokban a milliomosok száma 1,8 millióval 22,7 millió főre csökkent, azonban az USA-ban még így is sokkal több milliomos él, mint bármely más országban. A lista második helyén Kína állt, 6,2 millió fővel.

Az Egyesült Királyságban a milliomosok száma 440 ezerrel 2,6 millió főre zsugorodott, ami a harmadik legnagyobb visszaesés volt Japán mögött. Az ázsiai szigetországban 3,2 millióról 2,6 millióra esett vissza a számuk. A negyedik legnagyobb csökkenést Ausztráliában mérték, ahol 360 ezer fővel 1,8 millióra mérséklődött a milliomos magánszemélyek száma.

Mindeközben a legalább 50 millió dolláros vagyonnal rendelkezők száma 22.500 fővel 243 ezerre csökkent egy év alatt.

A Bloomberg külön kutatása szerint pedig a világ 500 leggazdagabb embere összesen 1,4 milliárd dollárnyi vagyont veszített el 2022-ben. Elon Musk vagyona például 138 milliárd dollárral csökkent, míg Mark Zuckerberg 81 milliárd dollárt veszített. Miként arról az Origo is beszámolt, Elon Musk volt az első ember a történelemben, aki képes volt 200 milliárd dollárnyi vagyont elveszíteni.

Összességében a világ magánkézben lévő összvagyona 11.300 milliárd dollárral (2,4 százalékkal) 454 ezer milliárd dollárra zsugorodott.

Ez azt jelenti, hogy a 2008-as pénzügyi válság óta először fordult elő, hogy a Föld lakosságának magánvagyona csökkent.

Globálisan az átlagos nettó magánvagyon 3200 dollárral 84.718 dollárra (kb. 29,8 millió forint) esett vissza, megszakítva a századforduló óta mért, szinte töretlen vagyongyarapodást.

A fentiek mellett kiderült, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékának birtokában lévő vagyon aránya enyhén, 44,5 százalékra csökkent, megfordítva a vagyoni egyenlőtlenségek koronavírus-járvány alatt mért növekedését. A legfelső 1 százalékba való bekerüléshez legalább 1,081 millió dolláros (kb. 381,6 millió forint) nettó vagyonra volt szükség 2022 végén.

A UBS szakértői hangsúlyozták, a világszerte magas infláció jelentősen fokozta a reálértéken mért vagyonmérséklődést. Mindeközben az új ipari forradalom következtében terjedő automatizáció alapvetően formálja át a világgazdaság szerkezetét.

Paul Donovan, a bank vezető közgazdásza elmondta, a globális gazdaság elképesztő átalakulások időszakát éli.

A negyedik ipari forradalom az elmúlt 250 év legdrámaibb szerkezeti átalakulását eredményezi, ami a társadalmi és gazdasági viszonyokat is súlyos kihívások elé állítja

– tette hozzá a szakember.

Az alapvető átalakulások egyik jele lehet az is, hogy egy felmérés szerint az USA-ban, különösen a fiatalok számára, már nem is a meggazdagodás jelenti az "amerikai álmot".

Forrás: The Guardian