Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Űrkozmetikumokat visznek a Nemzetközi Űrállomásra 2024-ben

ISS
Legkorábban három év múlva juthatnak fel a világűrbe
Vágólapra másolva!
A Pola Inc. kozmetikai vállalat, és a légiközlekedési szolgáltatásokat nyújtó ANA Holdings Inc bemutatta azokat a speciális bőrápolási termékeket, amelyeket a tervek szerint a Japán Úrügynökség űrhajósa 2024-ben magával visz majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). 
Vágólapra másolva!

A Japan Today úgy értesült, hogy a Pola és anyavállalata, az All Nippon Airways által létrehozott "Cosmology" termékcsaládból

egy arclemosó és egy testápoló kifejezetten az űr alacsony gravitációs és erőforrás-hiányos körülményeihez készült.

Mindkét termék kifejezetten a Japán Űrkutatási Ügynökség felhívására készült, a szervezet ugyanis olyan bőrápolási kozmetikumokat keresett, amelyek ugyanúgy képesek megoldást nyújtani a földi és az űrbéli életmód problémáira.

Az arclemosót és -tisztítót úgy fejlesztették ki, hogy az csupán minimális vízigényű legyen, amely így kíméli az ISS korlátozott vízkészletét. A testápoló pedig folyamatosan félig szilárd halmazállapotban marad, így az űrben is ugyanúgy használható marad, mint földi körülmények között.

A kép illusztráció Forrás: ESA

Mivel az űrállomáson nagyon száraz a levegő, ezért mindkét termék speciális hidratáló összetevőket tartalmaz, amelyek biztosítják a bőr rugalmasságának megtartását.

A Pola és az ANA 2020-ban indította el a "CosmoSkin" projektjét, amelynek célja a szépség és a kényelem fokozása a kozmikus környezetben. Ehhez a cégek egyedi szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeztek: az ANA-nak a repülőgépek és az ISS vonatkozásában van már rutinja, így hasznos segítőtárs volt a kozmetikai tesztek elvégzése során. A termékeket folyamatosan tesztelték a stewardesseken. Az új termékcsalád megalkotása azután kezdődött, hogy 2022 márciusában a Japán Űrkutatási Ügynökség nyilvánosságra hozta, mely vállalatokat kérte fel az első, űrben használható arckrém előállítására.

A termékeket október 1-étől fogják árusítani a drogériákban, habár igen borsos áron, 7.480 japán jen-be fog kerülni egy kiszerelés abból, ami mintegy 18.000 forintot jelent.

A fő cél azonban az, hogy ezek a termékek elkísérhessék majd Kimiya Yui japán űrhajóst 2024-ben az ISS-re.

Miki Oikawa, a Pola elnöke a termékcsalád bemutatására szervezett tokiói rendezvényen újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy reméli az arclemosó és a testápoló egyéb rendkívüli körülmények között, például természeti csapás esetén is használható lesz majd az evakuációs központokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről