Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már nem a meggazdagodás jelenti az amerikai álmot

A mai harmincasok, az y generáció szabadon és öntudatosan nyilvánít véleményt
Vágólapra másolva!
Az „amerikai álmot" régóta a gazdasági eredményekkel és a vagyonnal azonosítják. A fiatalabb generációk számára azonban egyre inkább változnak a prioritások. A fiatal vállalkozók számára a puszta vagyonnál sokkal fontosabb a szabadság és a rugalmasság.
Vágólapra másolva!

Napjainkban az amerikai fiatalok számára egyre nehezebb jelentősebb vagyont szerezni vagy akár csak bebiztosítani az évtizedekre szóló pénzügyi stabilitást. A bizonytalanság hatására pedig a fiatal vállalkozók az „amerikai álmot" is elkezdték átértelmezni.

Egy friss kutatás során több mint ezer amerikai kisvállalkozót kérdeztek meg arról, mik a fontos dolgok számukra, illetve arról, személyesen mit jelent számukra az amerikai álom megvalósítása.

A válaszadók 54 százaléka mondta azt, hogy az álma az, hogy „boldognak érezze magát az életben".

Emellett 49 százalék úgy definiálta az amerikai álmot, hogy az számára azt jelenti, hogy kellően szabad ahhoz, hogy megvalósítsa a személyes álmait, elképzeléseit.

Noha 56 százalék továbbra is a vagyongyarapodást jelölte meg válaszként, őket sem a puszta meggazdagodás motiválja, hanem az, hogy elég pénzt keressenek ahhoz, hogy „kényelmes életmódot" éljenek. Érdekesség, hogy a válaszadók nagyjából háromnegyede nyilatkozta, hogy az amerikai álom képzete megváltozott bennük a gyerekkoruk óta.

A fiataloknak már fontosabb a szabadság és a rugalmasság, mint a vagyon Forrás: AFP/Mint Images

Bár a saját otthon birtoklása ugyancsak a hagyományos amerikai álom része, és sokáig ez volt az egyéni siker legfontosabb mércéje,

a mostani felmérésben ez már csak a negyedik legnépszerűbb válasz volt – 45 százalékkal.

Ezt erősíti meg, hogy egy másik felmérésében nemrég arra jutottak, hogy az amerikai Y generáció (az 1980 és 1995 között született nemzedék) tagjainak majdnem negyede (24,7 százalék) arra számít, hogy a magas ingatlanárak miatt egész életében bérelni fogja az otthonát. Az így gondolkodók aránya 2010-ben még csak 13 százalék volt, vagyis azóta közel megduplázódott.

A kutatásból végül az is kiderült, hogy a 40 év alatti amerikai fiatalok számára tehát a puszta vagyongyarapodás helyett ma már egyre fontosabb a rugalmasság, a munka és a magánélet kedvező egyensúlya, valamint az, hogy a saját maguk által meghatározott feltételek szerint éljenek és dolgozzanak.

Forrás: CNBC

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről