Éhen halt otthonában egy hétéves gyerek Észak-Koreában

Észak-Korea, gyerek, gyerekek, éhező, éhezés, gyermek, étkezés, étel, sovány, Észak, Korea
Children between the ages of four and five suffering from malnutrition are pictured in a nursery in Anpyon County, Kangwon province in hunger-stricken North Korea 12 July. Floods that devastated much of the North's farmland and industrial bases in 1995 and 1996 worsened already severe food shortages. Photo was made available in Beijing Sunday, July 20, 1997. AFP PHOTO (Photo by KATHY ZELLWEGER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Éhen halt egy hétéves kisgyerek Észak-Korea Dél-Hamgjong tartomány Hamhung iparvárosában, mert magára hagyták a szülei az otthonában - jelentette a Daily NK. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo megírta, ismét brutális éhínség van Észak-Koreában. Szakértők szerint a diktatúra viharos sebességgel halad az 1990-es években már tapasztalt borzalmas éhínség felé, amikor egyes becslések szerint több millióan is meghalhattak alultápláltság miatt az országban - sőt, egyes hírek szerint már rosszabb a helyzet. Eközbenaz ország politikai vezetése, köztük a diktátor Kim Dzsong Un, nemhogy nem nélkülözik, hanem elképesztő luxusban él, ideértve az étkezést is.

Most újabb hír érkezett az elzárkózó ország élelmezési helyzetvel kapcsolatban. A Daily NK egy biztonsági okokból névtelenséget kérő forrása alapján arról ír, hogy július elején eszméletlen állapotban találtak rá az egyedül hagyott kisfiúra otthonában. Habár a gyereket azonnal kórházba szállították, az életét az orvosok már nem tudták megmenteni.

Éhező gyerekek Észak-Koreában (illusztráció) Forrás: AFP/Kathy Zellweger

Az éhen halt kisfiú szülei hároméves korában hivatalosan is elváltak, édesanyja ezt követően hamarosan meghalt, apja pedig új családot alapított, így a nagyszülein kívül nem volt, aki gondoskodhatott volna róla.

A család abból élt, amit a nagymama az utcai zöldségárusításból keresett.

De miután a bűnüldöző szervek tavaly elkezdtek fellépni az utcai árusok ellen, a család a végletekig nehéz helyzetbe került - számoltak be arról a fedett források. Mivel a nagymamája az idős kora miatt nem tudott elszaladni a rendőrök elöl, elkapták és minden készletét elkobozták. Ezek után pedig nem maradt semmi, amit pénzzé tehetett volna, és a családját sem tudta már eltartani.

A nagyszülők a nehézségek miatt egy másik régióba, egy ideiglenes menedékhelyre költöztek,

hogy tavasszal veteményt ültessenek, a fiút pedig egyedül hagyták otthon.

Hamhung város, Észak-Korea Forrás: Wikipédia

A hétéves kisfiú nem tudott még főzni, nem tudta meggyújtani a tüzet hozzá. Információk szerint a gyerek gyakran esett össze az éhségtől, mire a szervezete teljesen feladta a küzdelmet és meghalt.

A helyi lakosok a hír hallatán döbbenetükben és letaglózottságukban hevesen

bírálni kezdték a hatóságokat, amiért azok kizárólag a bűnüldözésre és a társadalom ellenőrzésére összpontosítanak,

anélkül, hogy alapvető megoldásokat keresnének a lakosság megélhetési problémáira.

"Ez az a fajta tragédia, ami akkor történik, amikor a rendőrség csak arra fókuszál, hogy bármilyen ürüggyel letartóztathassa és megbüntethesse az embereket, tekintet nélkül a következményekre. Ez az asszony is csak azért árulta a termékeit az utcán, hogy etethesse a családját, hiszen az államtól már régóta nem kapunk fejadagot " - panaszolta egy helybeli lakos.

Forrás: Daily NK