Aranyárban mérik a narancslevet

narancslé
Vágólapra másolva!
Soha nem volt még ilyen drága a narancslé az Egyesült Államokban, mint napjainkban. A háttérben elsősorban a Brazíliából és Floridából eredő negatív hatások állnak.
Vágólapra másolva!

Rekordárat ért el a hét elején a narancslé az amerikai árupiacon. Közben a Mezőgazdasági Minisztérium július 20-án tett közzé egy jelentést, amelyben úgy számoltak, hogy a világ legnagyobb gyümölcslé-exportőrének számító Brazília idén 1,7 százalékkal kevesebb narancslevet fog szállítani az Egyesült Államokba.

Mindeközben a narancstermést támadó növénybetegségek kedvezőtlenül érintik a hazai termelést Floridában, az USA narancsközpontjában.

Fekerősíti a problémát, hogy a citrusféléket megtámadó narancszöldülés nevű betegség nemcsak Floridában, de egyre inkább Brazíliában is pusztítja a termést. A Bloombergnek nyilatkozó iparági elemzők éppen ezért arra készülnek, hogy a következő szezonban sem fog enyhülni a nyomás narancspiacon. Lehetséges tehát, hogy a narancslé hosszabb távon is kiemelkedően drága lesz az USA-ban.

Soha nemvolt még ilyen drága a narancslé az Egyesült Államokban Forrás: Shutterstock

Az árak pedig ma már olyan magasak, hogy ez érdemben visszafogja a fogyasztást is. Az Egyesült Államokban

a narancslé fogyasztása az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére esett vissza,

elsősorban a kiskereskedelmi árak emelkedése miatt.

A hivatalos adatok alapján a narancslé amerikai ára ebben a hónapban megközelítette a gallononkénti 9 dollárt (1 amerikai gallon 3,78 liter), szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 8 dollár alatti szinttel.

Forrás: Markets Insider