Elképesztő döntés: megsemmisítenek egy 800 ezer liter kőolajat szállító csempészhajót

oil tanker, olajszállító, illusztráció
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Elrettentésképpen megsemmisít egy olajszállító hajót Nigéria állami olajvállalata. Az afrikai ország minden eszközzel igyekszik visszafogni a lopásokat, melyek már súlyos nemzetgazdasági problémát jelentenek.
Vágólapra másolva!

A nigériai állami tulajdonú NNPC olajvállalat bejelentette, hogy feltartóztattak egy lopott kőolajat szállító hajót, amely épp Kamerun felé tartott.

A jármű 800 ezer liter kőolajat szállított, és az NNPC közlése szerint elrettentésképpen meg fogják semmisíteni a hajót.

Nigériában az elmúlt években megszaporodtak az olajlopások, elsősorban a Niger-deltánál található csővezetékekből. A lopások pedig olyan súlyos nemzetgazdasági károkat okoznak, hogy jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást a kormány számára.

A vállalat egy videót is közzétett, amelyen az látható, ahogy a hatóságok fegyveres erői körbeveszik a hajót:

Az NNPC elmondta, az olajat egy olajkútból tulajdonították el, Ondo állam délnyugati részéről. Hozzátették, az MT Tura II nevű hajó a Holab Maritime Services Limited tulajdonaként van bejegyezve, és nem rendelkezett érvényes dokumentációval a szállított olajra vonatkozóan.

A vállalat hangsúlyozta, kiemelkedően fontosnak tartják az olajlopásban részt vevő hajók megsemmisítését, mert ezzel is igyekeznek elrettenteni a tolvajokat.

A kőolajhoz kapcsolódó bűncselekmények rendkívül gyakoriak Nigériában, mely Afrika legnagyobb gazdasága. Ahogy az Origo megírta, az olajlopásra egy teljes illegális üzletág épült ki az elmúlt években.

Forrás: gCaptain