Megdöbbentő, hogy mely országokban is népszerűek a magyar gyártó sajtjai

Hónalj és köldökbaktériumból állított elő sajtot egy pár sajti cheese sajt illusztráció trappista cheddar
Sajtót készítettek hónalj baktériumból (Képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hihetetlen, de nincs a nagyvilágban olyan lakott kontinens, ahol nem találkozhatunk magyar sajtokkal, és ez a libanoni származású, az orvosi diplomáját Magyarországon megszerző dr. Riad Naboulsi által 1989-ben alapított Kőröstej érdeme. Az elmúlt negyedszázadban ugyanis a vállalat Magyarország egyik legnagyobb élelmiszer-exportőrévé vált - írja a vállalat.
Vágólapra másolva!

A Kőröstej a Föld több mint 60 országába exportál különböző sajtokat – a magyarországi sajtgyártás körülbelül felét adva –, termékeinek háromnegyede külföldre kerül. Sajtmárkáival – mint a Hajdú és a Talléros – a hazai üzletek polcain is találkozhatunk, a világ számos pontján pedig a Hajdú, a Róna, a Buda és a Hungarita márkanév alatt kínált termékei teszik ismertté a magyar sajtokat.

2022-ben a Kőröstej export árbevétele meghaladta a 40 milliárd forintot, ez több mint 50 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Belföldön 14 milliárd forint volt a vállalat árbevétele, ezzel 30 százalékos többletet könyvelhetett el.

Érdekesség, hogy míg a Kőröstej exportpiacainak felét európai országok teszik ki, a forgalom több mint 70 százaléka mégis a Közel-Keletre irányul. A sajtkedvelők Libanonban, Irakban, Szaúd-Arábiában, Jordániában és az Egyesült Arab Emírségekben is élvezhetik a Kőröstej termékek ízeit, de lényegében az összes közel-keleti országba szállítanak. Sok magyar turista lepődik meg, amikor például egy dubaji utazás során Hajdú sajtokkal találkozik a legnagyobb szupermarketekben, de még a legkisebb helyi üzletekben is.

Idén a Kőröstej sajtkonzervjeivel látják el a libanoni fegyveres erőket is: a hadsereget, a belbiztonsági erőket és a rendőrséget.

2023-ban eddig csak erre a célra 300 tonna ömlesztett sajtot exportáltak, ami év végéig elérheti az 1000 tonnát is.

A Kőröstej Hajdú márkájú kashkaval sajtkészítménye Forrás: Kőröstej

Az öreg kontinens exportpiacai közül kiemelkedik Nagy-Britannia mellett – bár itt a Brexit kissé visszavetette a forgalom fejlődését –, Németország, Svédország, valamint a Balkán országai.

A világ számos tejipari nagyhatalma közül a Kőröstej már olyan távoli országokba is exportál, mint Új-Zéland vagy Ausztrália.

S ami talán a leginkább érdeklődésre tarthat számot, a Kőröstej exporttermékei között a legkedveltebbek a kashkaval sajt, a krémfehér sajtok, a labneh krémek, míg az ömlesztett sajtok közül a kördobozos és kockasajtok, a lapkasajtok, az üveges és poharas krémsajtok, valamint a konzervsajtok.

Magyarországon a legkeresettebbek a Hajdú grillsajtok – számtalan ízesítéssel –, a parenyica, a krémfehér sajtok, a gourmet krémek, a vajkrémek és a lapka sajtok. Kedveltek emellett a Talléros márkájú ömlesztett sajtok is.

Emellett egyre több az egzotikus célország a Kőröstej térképén. Észak-Afrika az elmúlt években vált fontos célponttá: a legnagyobb fogadó országok Líbia és Egyiptom.

A Kőröstej új piacai között szerepel 2022-től Elefántcsontpart, a Dominikai Köztársaság, Sri Lanka és Grúzia. 2023-ban pedig már Mauritius és Marokkó is, de hamarosan újabb egzotikus turistaparadicsom, a Fülöp-szigetek is fontos célországa lesz - áll a vállalat által kiadott közleményben.