Megőrülnek a vásárlók a szemenként 10 ezer forintba kerülő luxuscseresznyéért

Takiguchi, Orchard, Yamagata, Prefectúra, tartomány, Japán, cseresznye, gyümölcs, bogyós
Cherries from Takiguchi Orchard in Yamagata Prefecture, Japan
Vágólapra másolva!
Japán Yamagata prefektúrájában termesztik az úgynevezett Benio cseresznyét, amely igazi különleges luxuscikk. A gyümölcs most jelent meg Tokió piacain, és előfordult, hogy egyetlen szemet nagyjából 10 ezer forintnak megfelelő összegért kínáltak.
Vágólapra másolva!

Igazi luxus különlegesség Japánban a Yamagata prefektúrából származó Benio nevű cseresznye, amely a közelmúltban jelent meg Tokió piacain.

A bemutatása valódi látványosság volt, ami nem is meglepő, hiszen szinte aranyárban mérik a gyümölcsöt.

Yamagata régiója egyébként kiemelkedően fontos a japán cseresznyetermesztés szempontjából. Innen származik ugyanis az ország cseresznyetermésének hozzávetőleg 75 százaléka – évi mintegy 12 ezer tonna.

A Benio egyike Yamagata luxusgyümölcseinek, melyeket ajándékba adnak, vagy csak különleges eseményeken szolgálnak fel. A cseresznye átlagos piaci ára kilogrammonként 8300 jen, azaz közel 21 ezer forint.

Tokió előkelő áruházaiban azonban egy kis kosár Benio könnyen eladható 28 ezer forintnak megfelelő összegért is.

A Nikkei Asia beszámolója szerint azonban az egyik üzletben az is előfordult, hogy a cseresznyét különálló szemenként árulták, fadobozokba csomagolva, darabonként 4000 jenért, vagyis nagyjából 10 ezer forintért.

Noha elsőre elképesztőnek tűnhetnek a fenti árak, a fogyasztóknak valójában a gyümölcs mögötti kutatást és a gondos termesztést kell megfizetniük. A Benio cseresznyékből ugyanis minden egyes szemet kézzel szednek és csomagolnak a prefektúra keleti régiójában található, családi kézben lévő ültetvényen.

A termesztéssel összefüggő minden folyamatot (a fák ültetésétől a metszésen át a betakarításig) manuálisan, gépek nélkül végeznek el.

Emellett pedig a Benio esetében a vásárlók 20 évnyi kutatásért is fizetnek, ugyanis hosszú évek munkája volt, mire a termesztők kidolgozták a gyümölcs tökéletes textúráját.

A Benio cseresznye tehát nemcsak igazi luxuscikk, de a vevők a magas ár megfizetésével a helyi termesztőket is támogatják, életben tartva a japán gyümölcstermesztés sajátos tradícióját.