Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A vártnál is súlyosabb lehet az idei hurrikánszezon, óriási károkkal járhat

weather Horizontal
This handout satellite image captured on October 13, 2017 by the Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) on the Suomi NPP and released by NASA Earth Observatory on October 15, 2017 shows hurricane Ophelia approaching the Azores islands in the Atlantic Ocean. Hurricane Ophelia strengthened to a Category 3 storm as it passed near the Portuguese Azores archipelago on Octoer 14 on route for Ireland. Five counties in the west of Ireland will be placed on red alert for "severe" weather conditions from October 16 morning to early October 17, the Irish Meteorological Service said. / AFP PHOTO / NASA Earth Observatory / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA EARTH OBSERVATORY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Colorado Állami Egyetem hurrikánkutatói frissítették az idei atlanti hurrikánszezonra vonatkozó előrejelzésüket. A szakértők szerint az eddig vártnál is súlyosabb lehet az idei szezon.
Vágólapra másolva!

A Colorado Állami Egyetem (CSU) hurrikánkutatói idén már 40. éve teszik közzé az előrejelzéseiket, és a szakemberek szerint az eddig vártnál is súlyosabb lehet az idei atlanti hurrikánszezon. A szakértők most 2023-ra az átlag feletti számban várnak nagyobb viharokat és hurrikánokat, elsősorban az Atlanti-óceán nagy részének rekordmeleg tengerfelszíni hőmérséklete miatt.

A kutatók azonban megjegyzik, hogy idén a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság az előrejelzésekben, ugyanis két ellentétes hatás érvényesül.

Egyfelől a normálisnál jóval melegebb tengerfelszíni hőmérséklet növeli a viharok és hurrikánok kialakulásának esélyét. Másfelől viszont az erőteljes El Niño-hatás fokozott szélnyírást okoz a Karib-térségben és a trópusi Atlanti-óceánon, ami visszafogja a viharok kialakulásának lehetőségét. Egyelőre pedig nem világos, hogy a két hatás milyen mértékben ellensúlyozza egymást.

Az átlagosnál erősebb lehet idén az atlanti hurrikánszezon Forrás: AFP/2021 Getty Images/Brandon Bell

A CSU csapatának frissített prognózisa a 2023-as szezonra most 18 nagyobb, elnevezett vihart, 9 hurrikánt, valamint 4 nagyobb hurrikánt vetít előre. Ez növekedés a legutóbbi előrejelzéshez képest, amely még 15 elnevezett viharral, 7 hurrikánnal és 3 nagy hurrikánnal számolt.

Az idei szezon így súlyosabb lehet az átlagosnál. A hosszú távú szezonális átlag ugyanis 14 elnevezett vihar, 7 hurrikán, illetve 3 nagy hurrikán.

Ráadásul a CSU elemzői a hosszú távú átlag felettire becsülik annak valószínűségét, hogy egy nagyobb hurrikán eléri az Egyesült Államok területét.

A CSU előrejelzése olyan statisztikai modelleken alapul, amelyek 25-40 év hurrikánszezonjait elemzik, és különféle körülményeket értékelnek. Ilyen például az Atlanti-óceán felszínének hőmérséklete, a tengerszint nyomása, a függőleges szélnyírási szintek vagy az El Niño hatása.

A szakértői csapat legközelebb augusztus 3-án frissíti az előrejelzését.

A hurrikánok minden évben óriási, dollármilliárdokban mérhető károkat okoznak az érintett térségekben.

Forrás: gCaptain

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről