Ebben az országban aranyrudakat is kaphat, aki lakást vesz

Kína, lakáskomplexum, lakás, felhőkarcoló, magas épület, galéria
This aerial photo taken on September 17, 2021 shows a housing complex by Chinese property developer Evergrande in Huaian in China's eastern Jiangsu province. (Photo by AFP) / China OUT
Vágólapra másolva!
A kínai ingatlanfejlesztők egyes városokban kétségbeesett eszközökkel próbálják magukhoz csábítani a potenciális vevőket. Van olyan vállalkozás, amely még aranyrudakat is adna a lakás mellé.
Vágólapra másolva!

A Kína keleti részén található Hangcsou városában egy Huafa Tianfu nevű ingatlanfejlesztő cég aranyat adna azoknak, akik megvásárolják az általuk épített lakásokat. A helyi média beszámolói szerint

a vállalat egy 89 négyzetméteres lakás mellé 700 gramm, egy 100 négyzetméteres ingatlan mellé pedig valamivel több mint 1 kilogramm aranyat adna.

A fejlesztés területén az ingatlanok ára 2,2 millió jüantól 2,5 millió jüanig (kb. 105-120 millió forint) terjed.

Bár a különleges akció nem részletezi az arany tisztaságát, de ha 24 karátos lenne, akkor az 1 kilogrammos aranyrúd nagyjából 450 ezer jüant (kb. 21,6 millió forint) érne, ami a hozzá tartozó lakás értékének 18 százalékát tenné ki – írja a The Guardian.

A városban egy másik fejlesztő hasonló promóciót indított. A cég itt ingyenes dekorációs szolgáltatásokat, parkolóhelyet, öt okostelefont és díjfizetési haladékokat kínál a potenciális vásárlóknak.

A kínai ingatlanfejlesztők még aranyrudakat is adnak a lakások mellé, csak valaki vegye meg az ingatlanokat Forrás: 123rf

A különös akciókra azért van szükség, mert a kisebb kínai városokban az ingatlanfejlesztők így próbálják élénkíteni a piacot, amely már három éve szenved a válságtól. Az ingatlanpiac lassulása pedig az egész országban érezhető. Egy független, 40 városra kiterjedő felmérés szerint a májusi ötnapos munkaszüneti időszak alatt az új lakások eladásai 22 százalékkal maradtak el a koronavírus-járvány előtti átlagtól.

A kisebb, úgynevezett harmadik és negyedik szintű városokban pedig az értékesítések 42 százalékkal csökkentek.

Tovább fokozza a problémát, hogy számos város vezetése megtiltotta az ingatlanfejlesztőknek, hogy csökkentsék az árakat. Mivel azonban a vásárlók (és az iparági elemzők) arra számítanak, hogy ez a korlátozás fenntarthatatlan lesz, sokan kivárnak a vásárlással, abban bízva, hogy hamarosan érdemben csökkenni fognak az árak.

Ebben a helyzetben pedig az ingatlanfejlesztők igyekeznek mindent bevetni, hogy a jelenlegi árakon vevőket találjanak a lakásoknak.