Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jóval kevesebb energiát fogyaszt egy új hűtőrendszer, mint a klímaberendezések

Oxyma Systems Kft.
Vágólapra másolva!
85-90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és még csak nem is igényelnek klímakárosító hűtőközeget. Erről ismerszik meg az az adiabatikus hűtésrendszer, melyet egy kelet-magyarországi cég honosított meg hazánkban, hogy megkönnyítse az ipari szereplők karbonsemleges működésre való átállását.
Vágólapra másolva!

A nyékládházi székhelyű Oxyma Systems Kft. arra vállalkozott, hogy fenntarthatóbbá teszi az épületek üzemeltetését. A terv megvalósításához a Nyugat-Európában már nagy népszerűségnek örvendő kétkörös adiabatikus hűtésrendszereket hívták segítségül, melyek a természetben leggyakrabban előforduló víz elpárologtatásával biztosítanak hűtést és szellőztetést. Különlegességük abban rejlik, hogy

a hagyományos légkondicionálókhoz képest 85-90 százalékos energiamegtakarítást jelentenek

– vagyis nemcsak a bolygónak kedveznek, hanem a cégek költségvetésének is.

Mostanra több száz kétkörös adiabatikus hűtésrendszer telepítése köthető a céghez – az élelmiszeriparban, a fémiparban, sőt a nyomdákban is találkozhatunk a berendezéseikkel. Az Oxyma által összerakott rendszerek a víz természetes elpárologtatásából állítják elő a hűtőteljesítmény 95 százalékát. Mindezt két ventilátor segítségével viszik véghez. Az egyik azért felel, hogy beszívja a kültéri, forró levegőt, melyet a párolgás következtében előállított hideg vízzel hűtenek elő. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy

a levegő hőcserélőn keresztül áramlik át, és a hideg víz hőenergiát vesz fel a levegőből, melynek hatására az lehűl.

Az ily módon előhűtött levegőt egy speciális-nedves párologtató hűtőbetéten keresztül hűtik tovább. Ezt követően a készülék ventilátorai befújják a lehűtött levegőt az épületbe, ideális klímát, és tisztább beltéri légminőséget biztosítva az ott tartózkodóknak – derül ki a cég közleményéből.

Az adiabatikus hűtésrendszer felépítése Forrás: Oxyma Systems Kft.

A technológia úttörőnek bizonyul abból a szempontból, hogy hőségben teljesít a legjobban. Minél magasabb a hőmérséklet odakint, annál nagyobb hűtőteljesítményt produkál. Ez az igen kedvező tulajdonság azzal magyarázható, hogy a melegebb-szárazabb kültéri levegő több nedvességet tud felvenni, ezáltal a rendszer is több vizet tud elpárologtatni. Ennek köszönhető, hogy az adiabatikus hűtésrendszerek úgy képesek nagyobb hűtőteljesítményt nyújtani a meleg nyári napokon, hogy közben nem növelik az energiafogyasztásukat.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb előrejelzés szerint 2050-ig megnégyszereződik a klímaberendezések száma a Földön. A helyzetet látva azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy bizonyítjuk az ipari szereplőknek, hogy nem kell választaniuk a gazdaságos épületüzemeltetés, valamint a környezetbarát hűtés és szellőztetés között, hisz az általunk ajánlott adiabatikus hűtésrendszerekkel mindkét kritériumnak megfelelhetnek. Méghozzá azért, mert ez az innováció vizet használ hűtőközegként, így nincs ózonlebontó potenciálja, ráadásul csak 1 kWh áramot igényel, 30 kW hűtési teljesítmény mellett" – mondta Ádám Zsombor, épületenergetikai mérnök, az Oxyma Systems Kft. ügyvezetője.

Az Oxyma emellett évek óta dolgozik azon, hogy még energiatakarékosabbá tegyék a nyugat-európai adiabatikus hűtésrendszereket. Hozzájuk köthető az az okoseszköz is, amely vízvisszaforgatással- és vízújrahasznosítással 30-40 százalékkal csökkenti a víz elpárologtatásán alapuló hűtőrendszerek vízfogyasztását. A vállalat fejlesztései pedig több elismerést is elnyertek már. Legutóbb például az Ipar Napjai szakmai kiállításon tűntek fel, ahol nekik ítélték oda a leginnovatívabb technológiáknak járó Nagydíjat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről